Na umu

Bivša ambasadorka Kosova u Italiji Alma Lama izjavila je da Kosovo bez podrške partnera ne može da napreduje ni u dijalogu, evropskim integracijama, priznavanju, ali i pitanju bezbjednosti.

“Kosovo ima svoje vođstvo, ono je država, ali se često nije ponašalo kao ozbiljna država jer je gubila povjerenje i kredibilitet partnerskih država. Moramo imati na umu da bez njihove podrške Kosovo ne može da napravi nijedan korak naprijed, ni u dijalogu, ni u evropskim integracijama, ni u pitanjima priznavanja, ni u pitanjima bezbjednosti”, izjavila je Lama gostujući u emisiji “Info magazine” na Klan Kosova.

Komentarišući posjetu albanskog ministra spoljnih poslova, ona je rekla da odnos Albanije i Kosova treba da ide dalje od diplomatije, da treba da bude ujedinjen nacionalnim interesom zbog čega je, kako je objasnila, malo važno na koji način se Edi Rama ili Albin Kurti ponašaju sa partnerima.

„Zbog toga kažem da je diplomatija izuzetno važna za sve zemlje. Dok odnos Albanije i Kosova treba da ide dalje od diplomatije, on treba da ujedini nacionalni interes, lične ambicije i ego treba ostaviti po strani da bi dominirali političkom scenom Albanaca. Bitno je ako prouzrokuju štetu i šteta je nepopravljiva, nepopravljiva je kada imamo posla sa trećim stranama ili zemljama. Ako sarađuju, mogu se postići bolji rezultati u mnogim procesima, a ako su podjeljeni, ostale zemlje to ne vide kao ozbiljno”, rekla je Lama.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova