Španija načinila važan korak

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu ocjenio je da je posljednjih godina zaustavljen proces novih priznavanja Kosova, te da je to posljedica spoljašne i unutrašnje situacije na samom Kosovu, ali i, kako je rekao, djelovanja Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dosta toga kada je riječ o novim priznanjima Kosova, prema riječima Baraliua, zavisi od međunarodnog raspoloženja, ali očigledno je, ističe, da su „važni centri moći“, kako u Evropi, tako i van nje, bili priklonjeni tome da nezavisnost Kosova prizna što veći broj zemalja.

„Međutim, posljednjih godina zbog situacije, i spoljašne, ali i unutrašnje na Kosovu, to je nekako stalo, ova vlada nije uspjela nijedno priznanje da obezbjedi, pored onog iz Izraela, koje je zapravo bilo zasluga bivšeg presjednika SAD Donalda Trumpa, i jednog sporazuma, situacije koja je bila u Vašingtonu. Prethodnih dana pojedine zemlje arapskog svijeta počele su da ukidaju vize za određene kategorije, Emirati za cjelokupno građanstvo Kosova, postoji nekakav napredak, ali nije to što bi se htjelo od strane kosovskih institucija i nekih zemalja. Do sada je više od 117 zemalja priznalo Kosovo, Dačić je izjavio da je oko 10 zemalja povuklo priznanje, niko ne zna šta se dešavalo zapravo, ali je jedna diplomatska borba između Kosova i Srbije u tom pravcu“, rekao je Baraliu za Kosovo onlajn.

Među pet zemalja Evropske unije koje još nisu priznale Kosovo, djelovalo je da će to prvo učiniti Grčka, tvrdi Baraliu, međutim, za sada nema konkretnih koraka u tom pravcu.

„Grčka je bila spremna, kako su neki vrlo važni izvori rekli prije godinu-dvije, međutim, stalo se zbog toga što se sadašnja Vlada Kosova nije se uključila u gasovod koji bi prošao preko Grčke. Zbog toga se izgleda Grčka nije izjasnila i preduzela korake, ali očigledno je da Grčka, pored kancelarija otvorenih u u Atini i Prištini, ima vrlo dobre odnose ekonomske sa Kosovom i pokušava da igra, prema mom mišljenju, konstruktivnu ulogu. Oni smatraju da su vodeća zemlja na Balkanu, pogotovu zbog toga što su član i Evropke unije i Natoa, mogu da utiču na poboljšanje odnosa i stabilizaciju stanja na Balkanu, tako da Grčka igra konstruktivnu ulogu. Mešutim, još nije preuzela konkretan korak u pravcu priznavanja Kosova", ističe Baraliu.

Španija je, s druge strane, priznavanjem kosovskih pasoša, načinila vrlo važan korak, tvrdi sagovornik portala.

„To je vrlo važan korak, zato što su pasoši simbol državnosti i države, jer samo države izdaju pasoše. Španija je posljednja od pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo, a koja je priznala kosovske pasoše, ostale su to učinile ranije. Tako da je to jedan korak bliže priznavanju, odnosno tolerisanja, pod navodnicima, da Kosovo preduzima određene mere u pravcu integracije. Predstavnici Španije su rekli da neće ometati te korake integracije Kosova u Evropsku uniju, međutim, bili su poprilično grčeviti u smislu priznavanja, rekli su da nikada neće to učiniti. Prije nekoliko nedjelja čak i predstavnici sporta Španije nisu priznavali predstavnike sporta Kosova. Međutim, ovo u vezi sa pasošima je jako dobar korak kada je riječ o Kosovu i stabilnosti, i na Kosovu, i na Balkanu. Mislim da je to i dobar znak da će najvjerovatnije EU imati neku promjenu politike prema Balkanu i prema Kosovu. Nakon dešavanja u Ukrajini i lekcija u vezi sa politikom koju je EU vodila i prema Rusiji i prema drugim zemljama, pogotovo prema Balkanu, to bi trebalo promjeniti. A to znači da će u paketu morati, kad-tad, ako žele stabilnost i napredak na Balkanu i Evropi, da priznaju sve zemlje Zapadnog Balkana“, zaključio je Baraliu.  

Izvor: Kosovo Online