25 godina

Predstavnici institucija, predsjednica Vjosa Osmani, predsjednik parlamenta Glauk Konjufca i premijer Albin Kurti danas su u Račku kod Štimlja odali počast stradalim u masakru u Račku.

Predsjednica Vjosa Osmani, na 25. godišnjicu masakra u Račku, zatražila je pravdu za ubijene u ovom "jezivom zločinu nad nedužnim civilima". 

"25 godina poslije rata i poslije masakra u Rečku. Ovdje smo ne samo da odamo počast žrtvama Miloševićevog genocidnog režima, već da ponovimo naš poziv na pravdu. Pravda daje smisao miru, slobodi i neophodna je za pomirenje. I danas smo tu da odamo počast stradalima, svima onima koji su brutalno masakrirani od strane Miloševićevog režima, čineći tako zločine protiv čovječnosti. Ovdje smo da ponovo zahvalimo ambasadoru Williamu Wokeru što je postao glas žrtve kada u jednom trenutku nismo imali glas. Kada nam je bila potrebna zaštita demokratskog svijeta, masakr u Rečku je internacionalizovao pitanje Kosova“, rekla je ona. Osmani je istakla da režim predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, osim što negira masakr, hapsi i muči one koji stavljaju cvijeće na grobove djece stradele u ratu.

Konjufca: Ovo je bio jedan od najsurovijih akata Srbije prema Kosovu


Predsjednik parlamenta Glauk Konjufca rekao je da je ovo jedan od najsurovijih akata Srbije prema Kosovu.

"Ovo je bio jedan od najsurovijih akata srpskog režima, a takođe je označio crvenu liniju za demokratski svijet, što je kasnije donijelo i NATO bombardovanju, a to je otvorilo put za potpuno oslobođenje Kosova. Poslije Rečka, demokratski svijet je shvatio da je jezik koji Srbija zna je jezik sile, jer rat i masakri koji su se vršili širom Kosova neće prestati. Zato ćemo se uvijek okupljati ovdje, da se sjetimo stradalnika u Račku, ali i svih ostalih koji su pokušavali da zaštite civilno stanovništvo Račka“, istakao je on.

Kurti: Masakr u Rečku šokirao je međunarodno mnjenje


Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je masakr u Rečku šokirao međunarodno mnjenje i doveo do intervencije NATO-a. Kurti je istakao da je istina najveći neprijatelj diktatora i šovinista.

"Masakr u Račku ovdje prije 25 godina, gdje je ubijeno 45 albanskih civila, šokirao je međunarodno javno mnjenje, ali i svjetsku diplomatiju i učinio da je vojna intervencija NATO-a neophodna da se zaustavi genocid Srbije na Kosovu. Kada se desio masakr u Rečku, ambasador William Woker kao vođa misije OEBS-a na Kosovu došao je ovdje kod mještana i reko istinu, rekao je da je ovo masakr i zločin protiv čovječnosti. Znamo da je istina najveći neprijatelj diktatora i šovinista, tako da je ambasador William Woker do danas najnapadnutija i najomraženija ličnost u Srbiji, u kojoj i dalje dominira autoritarni režim, bivši ministar informisanja iz tog vremena danas je predsjednik Srbije“, rekao je on.

Bivši šef Verifikacione misije OEBS-a za Kosovo William Woker rekao je da je došao da oda počast stradalima u masakru u Račku.