Nedostaje priznanje UN

Sporazum Kosova i Srbije je realnost koja je od početka pregovora u Briselu prevagnula spram želje da region ostane u zamrznutom konfliktu, izjavio je FoNetu pravnik Milan Antonijević.

Kako odmiču pregovori, obe strane naprave korak unaprijed, a dva unazad, što je nova realnost, rekao je Antonijević u serijalu razgovora Kosinus o rješavanju problema Kosova.

On je ocjenio da će međunarodni faktori koji žele da vide kraj krize na Zapadnom Balkanu sigurno želeti da organizuju međunarodnu konferenciju o Kosovu kada se proces približi sveobuhvatnom sporazumu.

Dodao je da će sadašnji format dijaloga opstati do samog kraja i da će međunarodna konferencija biti njegova „kruna“, ističući da Evropska unija (EU) za to jedina ima istinsku zainteresovanost.

Antonijević je ocjenio da Sjedinjene Američke Države na kosovski problem gledaju kao na jedan u nizu izdvojenih konflikata u svijetu koji može da se posmatra i u svijetlu budućih izbora u SAD.

Njemu je od zamrznutog konflikta draži zamrznuti mir i to da region konačno ima mir, iako bi mnogo međunarodnih aktera „možda uživalo u tome da se front iz Ukrajine proširi na region Zapadnog Balkana“.

Dok je tako nestabilna situacija, dakle dok je svijeta i vijeka, zamrznuti konflikt nije dobra opcija ni za ekonomski razvoj Srbije i Zapadnog Balkana, rekao je Antonijević.

Objašnjava da se zamrznutim konfliktom odlaže stabilnost i zaokruživanje dugog procesa reformi Srbije i realnosti kakva ona jeste.

Za njega nema dileme Evropska unija (EU) ili Kosovo, jer je EU „zaista prioritet Srbije“, o čemu svjedoči i Strategija o nacionalnoj bezbjednosti koja pravac Srbije vezuje za EU.

On je istakao da „Kosovo ima sve elemente državnosti i da nedostaje priznanje unutar Ujedinjenih nacija (UN)“.

Srbija se ni u jednom koraku briselskih pregovora nije pominjala kao zemlja koja mora da prizna Kosovo i omogući mu da dobije stolicu u UN, rekao je Antonijević.

Ukazao je da postoje hibridni modeli i mogućnosti koje stoje pred Srbijom i Kosovom kako bi se to pitanje riješilo.

Antonijević je rekao da o Zajednici srpskih opština (ZSO) „ne treba misliti, nego napisati njen statut“ i konačno ući u razradu širokih ovlašćenja koja predviđa Briselski sporazum.

On je ocjenio da raste pritisak međunarodne zajednice da se formira ZSO i da će ZSO biti preduslov za nastavak dijaloga.

Naveo je da prava Srba mogu da se ostvare prije svega kroz uspostavljanje ZSO, „koja se ne kosi sa Ustavom“, i procjenio da će na putu ka EU biti dovoljno prilika da se razmatraju nedosljednosti u Ustavu.

Antonijević je zaključio da nema veće opasnosti od konflikta, jer su na Kosovu međunarodne snage u više navrata uspjele da očuvaju svoj integritet čuvajući manjinske zajednice.