Ekspert za međunarodne odnose

Ekspert za međunarodne odnose Seb Bytyqi smatra da do izbora na Kosovu neće doći zbog neslaganja Vlade Kosova sa zahtjevima međunarodne zajednice u okviru dijaloga sa Srbijom, već zbog potrebe za promjenom vlade i reformama i ukazuje da bi, ako se dogode, trebalo da se održe istovremeno sa izborima u EU ili u SAD, prenosi Teve 1.

"Ne mislim da se izbori dešavaju zbog bilo kakvog neslaganja sa zahtjevima u dijalogu. Izbori, ako do njih dođe, dešavaju se zbog unutrašnje agende i potrebe za promjenom vlade, potrebe za reformama, potrebe da se ne gubi vrijeme u smislu da Kosovo završi izborni proces i da ima novu vladu u momentima kada budu izbori u Evropi i SAD da se ne gubi vrijeme, već da Kosovo ima vladu koja je spremna da se suoči sa novim diplomatskim zahtjevima", rekao je Bytyqi.

Prema njegovim riječima, ako se dogode izbori – trebalo bi da budu istovremeno sa izborima u Evropi ili u SAD.

"Ako se izbori dese, trebalo bi da se dese manje-više istovremeno sa izborima u Evropi ili u SAD, kako bi se izborni proces što prije završio i stvorila vlast. Neka Kosovo ne bude u situaciji da nema formiranu i stabilnu vladu u trenutku kada se, na primjer, formira nova Evropska komisija ili nova vlada u SAD i pojačani zahtjevi za pregovorima da se intenzivira dijalog sa Srbijom", dodao je Bytyqi.

Izvor: Kosovo online/Teve 1