Obaveza svih građana

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi izjavio je za Kosovo Online da nije isključeno da na Kosovu bude uveden obavezan vojni rok, te da je na vlastima da izvrše procijenu mogućnosti i bezbjednosne situacije.

Ibishi je ocijenio da zbog novih prijetnji, tenzija u regionu, rata u Ukrajini, Pojasu Gaze, Kosovo može odlučiti da uvede obavezan vojni rok.

"Kao što su zemlje Baltika uvele obavezan vojni rok, očekujem da će i Kosovo, kao i što je Srbija najavila da će uvesti vojni rok. Koncept premijera Albina Kurtija je bio da uvede obavezni vojni rok najprije kao dobrovoljni, a da se kasnije uvidi i mogućnost obaveznog vojnog roka“, rekao je Ibishi.

Odluka o obaveznom vojnom roku uvodi se na nacionalnoj osnovi, tvrdi Ibishi, shodno mogućnostima i procijeni bezbjednosne situacije.

"To je stvar procijene same države, ali i u odnosu na njene mogućnosti. Sada, kako na to gledaju saveznici i uopšte zemlje u regionu, mislim da su tu različiti komentari zato što je većina zemalja sada prešla na profesionalnu vojsku, tako da, zbog novih prijetnji, sada je više stvar države da se bavi procijenama i mogućnostima shodno procijeni situaciji da uvede i obavezni vojni rok. Komentari su različiti, u smislu da je to velika potrošnja da pored postojeće profesionalne vojske bude i redovno služenje vojnog roka, ali je taj koncept još u fazi prijedloga i mislim da će u dogledno vrijeme to biti rješeno“, rekao je Ibishi.

Na pitanje da li očekuje da se i srpsko stanovništvo odazove ukoliko se na Kosovu uvede obavezan vojni rok, Ibishi ističe da će u početnom periodu to biti na dobrovoljnoj bazi, ali da će se u kasnijoj fazi to promijeniti.

"Vjerovatno da će to biti obaveza svih građana Kosova, i Srba i svih drugih zajednica. Vjerovatno će se odnositi na sve“, rekao je Ibishi.

On smatra da će u narednom periodu pritisak, ipak, biti usmjeren na rješavanje dogovorenih sporazuma.

"Puno ima izjava da će ova godina biti izborna, ali postojaća vlada i dalje ima mandat. Tako da će biti više tih pritisaka oko rješavanja dogovora koji predstoje i koji su dosta teški“, rekao je Ibishi.