Izborna godina

Opozicija na Kosovu od prošle godine traži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora navodeći kao razlog za to lošu vlast aktuelne vlade, dok iz vladajuće stranke navode da vlada Albina Kurtija hoće da odradi svoj mandat do kraja i ne želi na vanredne izbore.

Iz Demokratskog saveza Kosova (LDK)kažu da postoji mnogo razloga za održavanje izbora ove godine.

"Zemlja će morati da ide na izbore zbog lošeg upravljanja, nedostatka upravljanja institucijama Republike Kosovo, ali i neuspjeha u procesu dijaloga koji je Kosovo doveo na put koji nije povoljan i koji je sankcionisan zbog neodgovornosti ove vlade i bahatosti premijera Kurtija, ali i svih koji su učestvovali u procesu dijaloga", rekao je Armend Zemaj iz LDK.

I iz Demokratske partije Kosova (PDK) poručuju da je razumno izaći na izbore i dodaju da tako nešto zavisi od globalnih političkih dešavanja i kretanja.

"Natjerati ga da stane dok se ne prihvate ovi štetni sporazumi za Kosovo, poslije prihvatanja u oktobru, ono o čemu sada govorimo su samo obaveze za sprovođenje. Izbore će sazreti globalni pokreti koji su u svijetu iz ideoloških razloga i izbori u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je poslanik PDK Hisen Berisha.

Ali, iz vladajuće stranke - Samoopredjeljenja smatraju da je besmisleno izaći na izbore jer, kako kažu, to je nepotrebno poslije nedavnih dostignuća dobrog upravljanja premijera Kurtija.

"Besmisleno je ići na izbore, jer konfiguracija poslaničke grupe ima volju da ova vlada isprati mandat do kraja pogotovu zbog aktivnosti koje su se uspješno razvijale u različitim aspektima, ekonomskom aspektu, nacionalnoj bezbjednosti, posebno početkom januara, liberalizaciji viza - plaćanju energije na sjeveru, kao i registarskih tablica RKS", rekao je Arber Rexhaj.

Univerzitetski profesor Dritero Arifi takođe kaže da će se Kosovo suočiti sa vanrednim izborima.

"Ovo je izborna godina, tako da se redovni izbori moraju održati u januaru sljedeće godine, pa bi trebalo da budu raspisani dva-tri mjeseca ranije. Implementacija francusko-njemačkog plana ili ohridskog aneksa, koji uključuje i implementaciju Zajednice srpskih opština, to bi takođe moglo biti problem jer smo pri kraju mandata i vlada ne želi da sprovodi nešto što bi moglo da bude bumerang na sljedećim izborima", ocijenjuje Arifi.

Teve1 je poslao pitanja i stranci Alijanse za budućnost Kosova, ali odgovor nisu dobili.

Posljednji parlamentarni izbori održani su 14. februara 2021. godine, a na njima je Pokret Samoopredjeljenje osvojio i obezbjedio većinu poslanika, osiguravši 58 mjesta u Skupštini Kosova.