Obrazovanje, veće plate...

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri poručio je da je za Kosovo u 2024. ključno pet tema, među kojima su obrazovanje, veće plate i minimalne zarade, manje cijene struje i podrška privatnom sektoru.

Tahiri je na svom Facebook nalogu naveo da u 2024. godini ne sme da se dozvoli aktuelnoj vlasti da sprovode propalu politiku koju su obilježili, kako je naveo, bezbroj skanadala i laži i nikakva vizija razvoja.

On je naveo da će se njegova stranka u ovoj godini založiti da se riješi pitanje obrazovanja koje je kulminiralo lošim rezultatima PISA testa.

“Cilj je da zaustavimo pritiske na Sindikat prosvete, poboljšamo infranstrukturalne kapacitete visokog obrazovanja i damo veću podršku naučno-istraživačkim projektima na fakultetima”, naveo je Tahiri.

Kao drugi cilj on ističe povećanje plata u državnoj upravi zato što je, kako podsjeća, Vlada Kosova tri godine zaredom imala pred sobom Zakon o platama, a kada je na kraju usvojen, određenim kategorijama u državnoj upravi plate su smanjene, a povećanja su bila za 10 do 20 eura.

“Poslanička grupa AAK će pokrenuti inicijativu za povećanje plata kroz koeficijent u Zakonu o platama i povećanju tih koeficijenata”.

Tahiri kao treći ključni cilj vidi smanjenje cijena električne energije za građane, a zatim i povećanje minimanlne zarade na 450 eura.

“Zakon o minimalnoj plati trenutno je na Ustavnom sudu. Kao poslanička grupa očekujemo da naš zahtjev bude odobren i odmah pokrenumo izmjena novog zakona”, naveo je Tahiri koji kao petu ključnu tačku programa AAK vidi u većoj podršci privatnom sektoru.

“Već dvije godine preko milijardu eura predviđenih investicija u kapitalne projekte nije potrošeno na Kosovu. Kao rezultat toga, imamo manje škola, manje obdaništa, manje puteva, manje investicija i manje zaposlenja. Kao poslanička grupa insistiraćemo na redovnim interpelansima jer troškovi neće biti. Ako se blokada kapitalnih investicija nastavi to će doprineti odlasku građana iz zemlje. Put im je već otvoren!”, zaključio je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online