Čekaju izricanje

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Yll Buleshkaj naveo je da 36 javnih funkcionera sa Kosova nije prijavilo svoju imovinu na vrijeme, te da će protiv njih biti preduzete kaznene mjere u vidu smanjenja 30 odsto mjesečne plate za vrijeme njihovog mandata.

Buleshkaj je za Ekonomiju onlajn istakao da je veliki broj funkcionera ispunilo tu svoju obavezu u predviđenom roku.

"Ove godine se veći broj funkcionera o svojoj imovini izjasnio na vrijeme. Malo je onih koji to nisu učinili. Imamo oko 30 funkcionera koji nisu na vrijeme prijavili imovinu, za koje smo pripremili kazne i čekaju izricanje. Preciznije, 36 funkcionera se nije izjasnilo na vrijeme i dobiće mandatnu kaznu u iznosu od 30 odsto plate koju su ostvarili za mjesec dana", istakao je Buleshkaj.

Ističe da je Agencija prvi put 2023. sprovela ovaj mehanizam te je bilo potrebno više vremena da se izvrši tehnička i pravna priprema za sprovođenje procedura.

On je rekao da Agencija nije zadovoljna tretmanom koji Tužilaštvo ima prema krivičnim prijavama koje su podneli i da je samo 20 odsto njih okončano optužnicom, kao i da nisu zadovoljni postupanjem po žalbama Apelacionog suda.

Dodao je i da bi za Kosovo bilo dobro da postoji bolja koordinacija mehanizama za prevenciju korupcije, kao i sistem za borbu protiv korupcije.

"Kosovo napreduje, ali to nije dovoljno, jer još uvek nije rangirano među razvijenim zemljama zapadne Evrope. Iako smo napredovali u odnosu na zemlje regiona, ne treba da se zadovoljavamo time jer mi težimo najboljim zapadnoevropskim standardima", zaključio je on.

Buleshkaj je dodao da za 2024. godinu očekuje nastavak saradnje sa različitim institucijama, nadajući se da neće biti potrebe za izricanjem bilo kakve kaznene mjere za korupciju.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online