Negativan trend

Broj javnih funkcionera na Kosovu koji nisu prijavili imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije povećan je za oko sedam puta u odnosu na prošlu godinu, a direktor te Agencije Yll Buleshkaj primjećuje da se to dešava uprkos olakšicama u procesu prijavljivanja, prenosi Teve 1.

Buleshkaj navodi da je tokom prošle godine bilo više od 30 ljudi koji nisu prijavili bogatstvo, dok će se ove godine pokazati da će taj broj dostići i cifru od 200 i dodaje da je u obavezi da prijavi imovinu bilo 8.000 javnih funkcionera.

Ističe da za sve one koji se nisu odazvali na ovaj poziv, zakon predviđa izricanje novčanih kazni počev od suspenzije 30 odsto mjesečne zarade pa do krivičnih prijava pravosudnim institucijama.

"Bilo je oko 8.000 službenika koji su u ovoj fazi bili obavezni da popune prijavu imovine. Prema statistici od prethodnog dana, njih je 198 koji ovu obavezu nisu izvršili na vreme. Iako je ovaj broj toliki, postoji mogućnost da padne jer još nismo raščistili spiskove. Moguće je da su se neki od njih, u sklopu drugih funkcija, ranije izjašnjavali o svom bogatstvu", kazao je Buleshkaj za Kosova Press.

Buleshkaj dodaje i da je postojao zahtjev Policije Kosova da se na nekim konkretnim pozicijama ne deklariše imovina, ali dodaje da je to odbijeno jer nije bilo zakonskog osnova.

Naglašava da zakon izuzima od objavljivanja deklaracije o imovini samo Kosovsku obavještajnu agenciju i specijalne jedinice Kosovskih bezbjednosnih snaga (FSK).

Smatra negativnim trendom povećanje broja javnih funkcionera koji nisu prijavili svoju imovinu.

Prijavu imovine, javni funkcioneri mogli su da učine od 1. marta zaključno sa 31. martom.

Po prvi put na Kosovu, više od 2.000 ljekara i profesora bilo je u obavezi da prijavi imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije, odnosno 1.500 ljekara iz regionalnih bolnica i Univerzitetskog kliničkog centra Kosova (UKCK), kao i 800 profesora sa sedam javnih univerziteta.

Izvor: Kosovo online/Teve 1