U suprotnosti sa Ustavom

Član Predsjedništva Demokratskog saveza Kosova Muhamet Hamiti prokomentarisao je izjavu portparola EU Petera Stanoa koji je kazao da je Kosovo pozvano da da komentare i sugestije na nacrt statuta koji je predložen navodeći da ako se taj nacrt primjeni, biće stvorena srpska političko-teritorijalna autonomija na Kosovu, a ne samo Zajednica srpskih opština, prenosi Reporteri.

"Ne zaboravite da je nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je izradila EU, dostavljen Vladi Kosova i ona ga je prihvatila. Ako se primjeni, ovaj dokument, stvara se srpska političko-teritorijalna autonomija na Kosovu – ne samo Zajednica opština, što je suprotno sadašnjem ustavnom poretku Republike Kosovo", rekao je Hamiti.

U Evropskoj uniji kažu da je Kosovo u poslednjih 10 godina imalo priliku da iznese nacrt prijedloga za formiranje Zajednice, a sada se, prema riječima portparola EU Petera Stanoa, očekuje da zvanično Kosovo preduzme konkretne korake.

"U ovoj poodmakloj fazi procesa, očekuje se da će se uskoro početi sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom. Kosovo je pozvano da da svoje komentare i sugestije na nacrt koji je na stolu", rekao je Stano za Radio slobodna Evropa.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri