Prvi potpredsjednik Vlade

Prvi potpredsjednik Vlade Kosova Besnik Bislimi je za Radio Goraždevac istakao da je 2023. godina počela sa optimizmom, ali da su se susreli sa izazovima tokom dijaloga.

“Francusko-njemački prijedlog koji je trebalo da riješi nerješena pitanja nije potpisan zbog odbijanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Umjesto potpisanog sporazuma, došlo je do dodatnih komplikacija, što je izazvalo tenzije i probleme”, rekao je Bislimi.

Ipak naglašava da su postignuti određeni pozitivni pomaci, posebno u vezi sa registarskim tablicama u četiri opštine na sjeveru Kosova. Takođe je pomenuto unapređenje u sektoru energetike, gdje se očekuje da Elektrosever započne sa snabdjevanjem i merenjem potrošnje električne energije u tim opštinama od 1. januara.

Na pitanje o implementaciji francusko-njemačkog prijedloga u 2024. godini, Bislimi je naglasio da će izbori u Beogradu dodatno otežati proces, ali da vjeruje u mogućnost napretka ako postoji energija i volja s obe strane.

U vezi sa pitanjem o Zajednici srpskih opština (ZSO), Bislimi je izneo informacije o postupku implementacije. On je naglasio da su obe strane, prema dokumentu potpisanom 27. februara 2023, obavezane da poštuju sve članove prethodnih sporazuma.

Kada je riječ o ustavnom sudu, Bislimi je istakao da je dio procesa o kojem će se pregovarati.

Prema njegovim riječima, prijedlozi za redosljed aktivnosti, koje kreira specijalni predstavnik EU, gospodin Lajčak, razmatraju se u pregovorima. Ključna faza u ovom procesu uključuje odobrenje nacrta statuta, odluku ustavnog suda, odluku Vlade, i na kraju, formiranje ZSO.

On je jasno naveo da će Srbija morati da ispuni obaveze tokom ovog procesa, što će na kraju dovesti do defakto priznanja. Ovo izlaganje ukazuje na značajno mjesto ustavnog suda u regulisanju implementacije ZSO i naglašava da će proces biti pažljivo nadgledan kako bi se postigao konačan dogovor između strana.

Na konstataciju novinara da se u slučaju ZSO vlasti pozivaju na odluke suda kao autoritativne i obavezujuće, dok u drugom slučaju, kada je riječ o zemljištu Manastira Visoki Dečani, postoji očigledan otpor, Bislimi je priznao da postoji određena doza konfuzije u pristupu ovim situacijama.

On je naglasio da manastir Visoki Dečani nije dio dijaloga između Kosova i Srbije, i da se ova tema ne razmatra u tom kontekstu. Dodao je i da je ovo pitanje u nadležnosti Ustavnog suda, lokalnih vlasti i katastarske službe, te da se ne nalazi u okviru dijaloga.

Ovakav pristup, kako je Bislimi objasnio, proizlazi iz zabrinutosti zbog kvaliteta odluka koje donosi Ustavni sud, izražavajući sumnju u njihovu kompetentnost i kredibilitet.

Razgovarano je i o pitanju registarskih tablica, gdje je Bislimi naveo da će Kosovo doneti odluku nakon što Srbija potpuno sprovede sporazum.

Što se tiče situacije na sjeveru, Bislimi je objasnio da izgradnja baza ima cilj da obezbjedi sigurno okruženje, a da će smanjenje prisustva specijalne policije zavisiti od bezbjednosnih uslova. Naglasio je važnost izgradnje povjerenja i integracije kako bi se promjenio narativ na sjeveru.

Govoreći o situaciji na sjeveru Kosova, Bislimi opravdava izgradnju baza kao mjeru zaštite građana.

Ipak, izbjegao je da direktno odgovori na pitanje o dugoročnoj perspektivi tih baza, i stvarnim namjerama vlade, opravdavaju li to prisustvom paramilitarnih grupa.

Na pitanje o mogućim vanrednim lokalnim izborima, Bislimi je istakao da je to u rukama civilnog društva, a peticija za opoziv gradonačelnika već je podneta.

Što se tiče Zajednice srpskih opština (ZSO), Bislimi je objasnio da je proces implementacije u toku i da će redosljed aktivnosti biti utvrđen pregovorima. Istakao je da će svaka faza uključivati ispunjenje obaveza od strane Srbije ka defakto priznanju.

Izvor: Radio Goraždevac