Predsjednik PDK

Predsjednik PDK Memli Krasniqi uvjeren je da će 2024. godine biti održani vanredni parlamentarni izbori na Kosovu, a kako navodi, protekla godina je još jedna izgubljena za Kosovo, jer nema napretka ni u jednom sektoru zbog grešaka i nesposobnosti vlade premijera Albina Kurtija, prenosi Klan Kosova.

Krasniqi kaže da je spoljna politika Kosova u "kliničkoj smrti", da postoji stagnacija u ekonomiji, dok se zdravstveni sistem urušava, kao i da postoji degradacija u obrazovanju i drugim oblastima.

"Ekonomski rast, koji se predviđa oko 3,5 odsto je izuzetno mali za zemlju kao što je Kosovo, sa toliko izazova. Manji je od prosječnog privrednog rasta u prvim godinama poslije rata, kada je bio oko pet odsto, čak i u vrijeme najveće svetske finansijske krize 2008. godine", navodi Krasniqi.

Ističe da se pod Kurtijevom vladom, prvi put desilo nešto nezamislivo.

"Kosovo je dobilo sankcije od Evropske unije, konkretne kaznene mjere, suspenziju oko 300 miliona eura posvećenih Kosovu i njegovim građanima, upravo zbog politike vlade i zbog tvrdoglavosti, grešaka i obmana premijera", rekao je Krasniqi u intervjuu za Ekonomiju onllajn.

Dodaje da je propaganda Vlade Kosova i dalje veoma aktivna.

"Kurtijevi apsurdi su izuzetni. Prije nekoliko dana u decembru izašli su i rekli da je kosovska privreda treća u Evropi. Čak ni djeca ne mogu da povjeruju u tako nešto", ukazuje Krasniqi.

Jedan od glavnih razloga za uvođenje sankcija, prema Krasniqiju, bila je nelojalnost Kurtija.

Predsjednik PDK kaže da građanima Kosova, ali ni međunarodnim partnerima Kosova, nije jasno da li je Albin Kurti prihvatio Nacrt statuta ZSO, da li će ga odobriti u Vladi i da li će ga uputiti Ustavnom sudu na razmatranje.

"Izgubili smo poštovanje važnih kosovskih partnera upravo iz tih razloga jer ljudi žele da imaju predvidljivost u odnosima, a kod Kurtija to nemaju", dodaje.

Ali, Krasniqi smatra da više nema prostora za taktiku.

"Neće biti izlaza, osim preduzimanja akcija i odluka u narednim nedjeljama. Svijet ne očekuje da će Albin Kurti, kao što je to činio do sada, trgovati sa njima", kaže Krasniqi.

Vjeruje da će to uticati i na akcije vezane za vanredne izbore, za koje je uvjeren da će biti održani 2024. godine.

Komentarišući istraživanje objavljeno u decembru, prema kojem vladajuća partija i dalje ima veliku podršku, Krasniqi kaže da je jedina anketa koja se računa glasačka kutija u izbornom danu.

"Ako premijer zaista vjeruje u te ankete, ako zaista misli da ga narod i dalje podržava, pozivam ga da raspiše izbore već danas", kaže Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova