Veći prihodi

Predstavnici Carine Kosova rekli su da je u 2023. godini, u odnosu na prošlu godinu, naplaćeno 135 miliona eura više carina. O oduzimanju robe i merama protiv carinskih službenika osumnjičenih za korupciju govorio je i Agron Llugaliu, generalni direktor ove institucije.

Od taksi naplaćenih na granici, ove godine je u kosovski budžet otišlo milijardu i 661 milion eura.

Predstavnici Carine Kosova rekli su na konferenciji za novinare da je u 2023. godini prikupljeno 135 miliona eura više u odnosu na prošlu godinu.

Agron Llugaliu, generalni direktor ove institucije, rekao je da je tokom godine oduzeta roba u vrijednosti od 14 miliona eura ili 27 odsto više nego prošle godine, ali i da su preduzete mjere i protiv carinskih službenika osumnjičenih za korupciju.

„Carina je pridavala značaj profesionalizmu i etici i integritetu carinskih službenika, pa smo ove godine imali slučajeve da smo, na osnovu istraga kosovske carine, prikupili dokaze koji potkrepljuju sumnje u korupciju protiv devet carinika koji su uhapšeni i suspendovani sa službene dužnosti“, rekao je Llugaliu.

O unapređenju izvoza i jačanju poslovanja govorio je ministar finansija, Hekuran Murati.

„Možemo govoriti o poboljšanju ambijenta za poslovanje, ali i poboljšanju stanja samih privrednih subjekata, što smo kao Vlada stalno pokušavali da podržimo, bilo štiteći ih od fluktuacija inostranih tržišta ili subvencionisanjem proizvođača za opremu ili ulaganja u proizvodne kapacitete ili čak uz druge fiskalne olakšice“, rekao je on.

Na konferenciji su zvaničnici institucija saopštili da je i ove godine došlo do povećanja broja pošiljaka kroz luku Durs do 55 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Izvor: Koha/ KoSSev