Dvoje u teškom stanju

Tokom posljednjih nekoliko sati, u Službi hitne pomoći Univerzitetskog kliničkog centra Kosova primljena je 21 osoba sa povredama od eksplozije pirotehničkih sredstava. Dvojica su u težem stanju, jer je jedan pacijent povređen metkom, dok je drugi zadobio povrede od upotrebe vatrometa.

Jedan od povređenih nastavlja liječenje na Klinici za plastičnu hirurgiju, a drugi na Klinici za oftalmologiju. U međuvremenu, ostali povređeni su nakon liječenja pušteni kući.

Ovo je saopštio direktor Hitne pomoći Naser Syla, uz napomenu da se starost pacijenata koji su zadobili povrede od upotrebe pirotehničkih sredstava kreće od šestogodišnjaka do starije osobe koja ima više od 60 godina.

Syla je dodao da je u posljednjih 18 sati u Hitnu pomoć primljeno oko 217 pacijenata.

“Od toga je 21 osoba povređena pirotehničkim sredstvima. U ovom slučaju postoji i jedan koji je povređen vatrenim oružjem, odnosno sa metkom. Od ovih 21 slučaja, dva su u teškom stanju, dok su ostali zbrinuti i pušteni kući. Dvije osobe su zadržane, jedna na Kliniku za plastičnu hirurgiju, dvogodišnje djete, a drugi na Oftalmologiju, jer mu je oko ugroženo", rekao je Syla.

Direktor Hitne pomoći naglasio je da su danas bili preopterećeni zbog upućivanja pacijenata, kako on to naziva, nekontrolisano iz regionalnih bolnica i ambulanti porodične medicine.

“Kadar je normalan, srazmeran zakonu i propisima o radu. Međutim, problem je što je Urgentni centar preopterećen, zbog nekontrolisanog upućivanja pacijenata, kako iz perifernih ili regionalnih bolnica, tako i iz ambulanti porodične medicine i zbog toga smo preopterećeni”, naglasio je on.

Policija Kosova apeluje na sve roditelje da budu oprezniji u sprečavanju neredovne upotrebe pirotehničkih sredstava, posebno djece, kako bi se izbjegla opasnost, gdje su usled neadekvatne upotrebe u prošlosti zabilježeni incidenti sa ozbiljnim posledicama. U suprotnom policija će preduzeti sve hitne zakonske radnje gdje god primjeti da je upotrebljeno oružje ili druga nedozvoljena sredstva koja ugrožavaju sigurnost građana.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi