Nekadašnji guverner CBK-a

Nekadašnji guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti ocjenio je da su u 2023, godini na Kosovu dominirali politička agenda i dijalog, zbog čega je ekonomija ostala donekle zanemarena, dok je inflacija značajno opteretila građane i privredu.

On je na Facebooku, uz novogodišnju čestitku građanima, napisao da 2023. nije bila laka godina za Kosovo jer su, kako kaže, bili "napadnuti suverenitet i teritorijalni integritet zemlje".

Takođe, finansijski problemi i inflacija su izvršili pritisak na preduzeća i dobrobit građana.

"Želim da na Kosovu 2024. godine vidim konstruktivan dijalog između pozicije i opozicije, između centralnog i lokalnog nivoa, unapređenje javno-privatnog dijaloga i aktivniji socijalni dijalog u interesu građana i društvene stabilnosti. Politička stabilnost je preduslov za ekonomski razvoj i privlačenje stranih investicija, ali i dijaspore", dodaje.

Prema njegovim riječima, samo jak privatni sektor garancija je ekonomske i socijalne održivosti.

"Stoga je partnerstvo i koordinacija ekonomskih aktivnosti između institucija i biznisa od suštinskog značaja za Kosovo. Ekonomska diplomatija, određivanje ekonomskih prioriteta za supstituciju uvoza, funkcionalizacija nacionalne ekonomske zone i koordinacija sa prijateljskim zemljama poput SAD i Evrope, više su nego neophodni, ne samo za promovisanje mogućnosti ekonomskog razvoja, već i za unapređenje njegovog imidža i za ukidanje mjera EU nametnutih Kosovu tokom 2023. godine", navodi Mehmeti.

Izvor: Kosovo Online