Analitičari

Stručnjaci za međunarodne odnose i analitičari ne očekuju veći napredak u rješavanju zahtjeva Kosova za članstvo u EU od 1. januara, kada Belgija preuzme liderski mandat Evropske unije nakon Španije, prenosi Reporteri.

Za vrijeme rukovodstva Španije, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, nije bilo koraka u vezi sa zahtjevom te zemlje za članstvo u EU.

Stručnjaci za međunarodne odnose ne očekuju napredak u tom pravcu čak ni pod belgijskim vodstvom.

„Maksimalno što Kosovo može da očekuje u ovoj fazi jeste da prvo ukloni ove mjere koje je EU preduzela u vidu sankcija, a zatim da vidimo kako će teći proces pregovora Kosova i Srbije, pogotovo što je taj proces počeo da određuje dinamiku dijaloga“, rekao je profesor međunarodnih odnosa Dorajet Imeri.

Analitičar Fidan Ukaj, takođe ocjenjuje da će put Kosova ka evropskom bloku biti izazovan.

Prema njegovim riječima, čak i izbori unutar EU će uticati na ovaj proces.

„Uprkos činjenici da sljedeće predsjedavanje preuzima država koja priznaje Kosovo, EU će i dalje biti angažovana u izbornim procesima unutar nje i šanse da će se baviti aplikacijom Kosova, mislim da su minimalne“, naglasio je Ukaj.

Belgija će predsjedavati u ključnom trenutku za EU, budući da će na kraju mandata, početkom juna, biti održani evropski izbori.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri