Predsjednik SDP-a

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj ocjenio je da Kosovo nikada nije imalo gori sporazum sa Srbijom nego onaj koji je postigao premijer Albin Kurti i da bez Kurtija ne bi bilo autonomije na sjeveru, prenela je Koha.

Govoreći o evropskom prijedlogu nacrtu statuta Zajednice srpskih opština, Molliqaj je rekao da nikada prije nije bilo govora o granici, a da sada autonomija ima granicu i da su to granice opština Kosova.

"Asocijacija ima tehničke teritorijalne granice", rekao je Molliqaj.

On dodaje da se prešlo od grada koji će biti izabran za sjedište ZSO do grada koji je administrativni centar, a to je, kaže, onda glavni grad. Kao problem on vidi i to što su ZSO i Kosovo, prema nacrtu statuta, ravnopravne strane pred arbitražom.

Prema njegovim riječima, bez Kurtija ne bi došlo do autonomije sjevera Kosova.

"Albin Kurti je dao autonomiju za registarske tablice. Srbija je iskoristila sjever, registarske tablice i sve da dobije Asocijaciju. Kosovo je prihvatilo Asocijaciju i njen nacrt. Bez Albina Kurtija ne bi bilo autonomije na sjeveru. Nije da on želi da da autonomiju Srbima, ali je njegovo ponašanje ujedinilo međunarodnu zajednicu u blok koji je rekao uzmi ili ostavi, a on je uzeo”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore