Naša politika je jasna

Turski ambasador na Kosovu Sabri Tunç Angılı istakao je da podrška KBS-u nije usmjerena protiv Srbije i da Turska, kao i mnoge druge zemlje, vjeruje da rješenje problema između Kosova i Srbije nije vojno, već dijalog, prenosi Anadolija.

"Turska, kao i mnoge druge zemlje, vjeruje da je jedini način za rješavanje problema između Kosova i Srbije dijalog. Ne postoji vojno rješenje za ovaj problem. Ono se može riješiti samo kroz dijalog", rekao je Angılı.

Podrška Turske jačanju kapaciteta KBS u određenim oblastima nije usmjerena ni na jednu drugu zemlju, pa ni na Srbiju, rekao je ambasador.

Prema riječima Angılıja, Turska se zalaže za trajnu stabilnost i mir na Balkanu.

"Naša politika je jasna... Trudimo se da razvijemo odnose na ravnopravnoj distanci i uzajamnoj koristi sa svima na Balkanu. Isto važi i za Kosovo i za druge balkanske zemlje. Kao takvo, ovo jača poziciju Turske kao pouzdanog aktera", rekao je Angılı.

Smatra da Turska može da doprinese dijalogu između Kosova i Srbije ako obe strane to zatraže.

Odgovarajući na pitanje o pitanju distribucije električne energije, ambasador je rekao da Turska vodi intenzivnu diplomatiju kako bi riješila spor oko distribucije električne energije koji je u toku u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova od 1999. godine.

Napominje da je jedan od najvažnijih ciljeva Turske u 2024. produbljivanje ekonomske saradnje sa Kosovom.

"Vjerujemo da ako više ne budemo videli ovu ekonomsku saradnju, to će imati koristi i za zapošljavanje i za izvoz Kosova. Ovo će biti jedan od najvažnijih ciljeva u odnosima Turske i Kosova 2024. godine za produbljivanje i diversifikaciju ekonomske saradnje", rekao je on.

Govoreći o predstojećem popisu stanovništva na Kosovu, koji će se održati u aprilu, ambasador je rekao da vjerujem da će turska zajednica (na Kosovu) pristupiti pitanju popisa kao nacionalnom pitanju iznad politike.

"Nadamo se da ćemo videti pravi broj kosovskih Turaka nakon što se popis završi“, rekao je Angılı.

Prema rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN, Nato vodi mirovnu misiju na Kosovu od 1999. Trenutno, misija ima približno 4.500 vojnika iz 27 zemalja Nato članica i partnera.

Turska je preuzela komandu nad Kforom 9. oktobra. Ova zemlja ima drugi po veličini kontingent u Kforu, sa 780 vojnika.

Izvor: Kosovo online/AA.com