Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi ističe da je odlukom o priznavanju RKS tablica od strane Srbije okončan jedan dug proces.

Bislimi u objavi na Facebooku tvrdi da je pitanje registarskih tablica i njegovo nesprovođenje korišćeno kao sredstvo za eskalaciju i destabilizaciju.

"Odlukom o priznavanju RKS tablica od strane Srbije, okončan je dug proces. U septembru 2021. Srbija je iskoristila ovo pitanje da zapreti Kosovu", naveo je Bislimi.

Ističe da je 30. septembra postignut dogovor o početku rada u okviru kojeg su formirane tehničke grupe, a održano je ukupno osam sastanaka na tehničkom nivou od oktobra 2021. do aprila 2022. godine.

Dodaje da je od početka stav kosovske delegacije u Briselu bio jasan.

"Potrebno nam je trajno rješenje u skladu sa standardima Evropske unije, a jedini prijedlog Kosova, kao i idealno rješenje u tom pogledu, bio je za Kosovo i Srbija da jedni drugima priznaju tablice u sadašnjem modelu – koje su u skladu sa standardima EU – bez ikakvih promjena", naveo je Bislimi.

Napominje, da je prošlo 18 mjeseci sa tenzijama i barikadama, otporom i insistiranjem na tehničkom nivou da su naljepnice trajno rješenje, kao i povlačenjem iz institucija u novembru prošle godine, da bi se došlo do zaključka to je isto kao i prvobitni prijedlog Kosova.

"To je pokazatelj da su sve destabilizacije koje je Srbija izazvala bile nelogične i nepotrebne, jer smo ipak došli do iste situacije da su tablice prebačene na postojeće zakonske i već od 1. januara ih Srbija priznaje. Moramo takođe da istaknemo i podsjetimo da to nije konstruktivnost Srbije, već samo maska kojom žele da zakamufliraju neuspjeh u Banjskoj i neuspjeh svog narativa koji se toliko dugo hranio u Briselu", zaključio je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online