Passport index

Portal Passport index objavio je rang listu najmoćnijih pasoša na svijetu. Na prvom mjestu našao se pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok Kosovo dijeli 86. mesto za Iranom i Šri Lankom. Srbija je na 32. mjestu, a posljednja, 99. na listi je Sirija.

Portal Passport index je kao glavni kriterijum za rangiranje uzeo broj zemalja u koje sa pasošem može da se uđe bez vize.

Vlasnici pasoša UAE bez vize mogu da putuju u 180 zemalja, drugo mjesto dijeli pet zemalja - Njemačka, Španija, Francuska, Italija i Holandija, čiji građani mogu da putuju u 178 zemalja bez viza.

Treće mjesto dijeli takođe pet zemalja - Švedska, Finska, Luksemburg, Austrija i Švicarska sa čijim pasošem može da se putuje u 177 zemalja.

Šest zemalja je na četvrtom mestu - Danska, Belgija, Portugal, Poljska, Irska i Južna Koreja, a oni koji poseduju ove pasoše mogu bez viza da putuju u 176 zemalja.

Na petom mjestu je osam zemalja - Singapur, Grčka, Norveška, Češka, Velika Britanija, Mađarska, Japan i Novi Zeland čiji građani mogu da putuju u 175 zemalja bez viza.

Sjedinjene Američke Države dijele šesto mjesto sa Slovačkom i Australijom, a sa tim pasošem može da se uđe u 174 zemalja.

Najbolje rangirana zemlja iz regiona je Slovenija koja je na sedmom mestu, slijedi Hrvatska na 10 (172 zemlje), dok je treći najbolje rangiran pasoš iz regiona srpski sa kojim može da se putuje u 137 zemalja.

Pasoš Sjeverne Makedonije je na 36. mjestu, Crne Gore na 37. kao i turski pasoš i sa kojima može da se putuje u 129 zemalja.

Pasoš Albanije je na 43. mjestu, Bosne i Hercegovine je na 44. mjestu i oni koji ga poseduju mogu bez vize da putuju u 121 državu.

S pasošem Kosova bez vize može da se putuje u 14 zemalja, 141 zemlja traži vizu kako bi ušli u zemlju, a 41 zemlja zahtjeva vizu po ulasku.

Na začelju liste su, pored Sirije, Afganistan, Irak, Somalija i Pakistan.

Izvor: Kosovo Online