Pan-nacionalna stranka

Albanski novinar i publicista Ben Andoni izjavio je za Gazetu blic da će Albin Kurti, čije je Samoopredeljnje postalo dio albanske opozicije u Sjevernoj Makedoniji, transformisati taj pokret u pan-nacionalnu stranku, nastojeći da proširi svoj uticaj svuda.

Andoni takav Kurtijev plan vidi kao "donekle agresivan".

"Međutim, Samoopredjeljenje još nije preciziralo svoj cilj na izborima, osim što je u opoziciji, a čini se da će institucija koja se bavi sprovođenjem izbora u Sjevernoj Makedoniji doneti konačnu presudu, bez obzira da li to utiče na izbore u zemlji ili ne", rekao je Andoni.

Dodaje da je i bez Samoopredjeljenja, albanski faktor u Sjevernoj Makedoniji veoma podjeljen, pa će ovo građane dodatno zbuniti.

"Albanci Sjeverne Makedonije treba da se međusobno dogovore, prije nego što se uvedu spoljni faktori, čak i kao Samoopredjeljenje, što se više ne može smatrati inovacijom", naveo je Andoni.

Prema njegovim riječima, otvoreno isticanje Kurtijevih političkih interesa van Kosova olakšaće makedonskom faktoru da se suoči sa albanskim faktorom u toj zemlji.

Podsjeća da je ovo drugi slučaj, poslije Albanije, da Samoopredjeljenje otvoreno nastupa sa političkim interesima van teritorije Kosova.

Dodaje da "razume zašto se više ne govori toliko o velikim unutrašnjim problemima Kosova, koliko o ’Kurtiju kao lideru’".

"Vjerujem da njegov ego prevladava nad strankom. Samoopredjeljenje mi se čini kao njegov produžetak. Dok smo ranije vjerovali da je Kosovo napravilo najbolje izbore, predviđam da će čak i Kosovo (čitaj Samoopredjeljenje) od sada pokušati da jednostavno zadrži Kurtija na vlasti i da malo po malo ugasi svako polje za opoziciju", rekao je Andoni.

Ukazuje i da ovakvi Kurtijevi potezi rizikuju da naškode izborima na Kosovu.

Ističe da ova vrsta političke ekspanzije Samoopredjeljenja pokazuje da oni imaju jasne dugoročne ciljeve - da dugo i čvrsto ostanu na vlasti.

Izvor: Gazeta Blic/Kosovoonline