Vizna liberalizacija

Za kretanje u evropskim zemljama građani Kosova moraju da imaju povratnu kartu i datum povratka, dok oni koji će putovati svojim automobilima moraju da imaju adresu i broj telefona onih koje posjećuju, kao i finansijska sredstva, kaže za RTK Ruzhdi Kurtishaj, predsjednik Turističke asocijacije Kosova koja djeluje u okviru Privredne komore Kosova (PKK).

Nekoliko dana prije stupanja na snagu vizne liberalizacije za građane Kosova, Kurtishaj ističe da im to ne daje pravo da rade u evropskim zemljama i da tokom šest mjeseci ne mogu da borave u njima duže od 90 dana.

On ističe da ako se pravila ne budu poštovala, sigurno će usljediti kazne i zabrane ulaska u zemlje Evropske unije.

Prema njegovim riječima, Kosovo je bilo spremno više od 10 godina za proces liberalizacije viznog režima.

"Ovaj dan je važan za Kosovo, to će uticati na omladinu, otići će u EU i vidjeti kako se tamo živi, kako se radi i vratiće se sa dobrim praksama na Kosovo", ističe Kurtishaj.

Predsjednik Turističke asocijacije Kosova je rekao da su spremni za 1. januar 2024. godine, kada će biti više zahtjeva za putovanja, bilo autobusom ili avionom.

On je zatražio da se nastavi sa informisanjem građana o liberalizaciji viznog režima, jer "u EU nije kako se misli, postoji druga praksa i druga disciplina".

Izvor: Kosovo Online/RTK1