Pozvaćemo stručnjake

Poslanica LDK Valentina Bunjaku saopštila je da će kao stranka pozvati svoje stručnjake i ispitati nacrt statusa ZSO, jer se u prvom čitanju vidi da nacrt daje autonomiju Srbima, prenosi Ekonomija onljna.

„Mi ćemo pažljivo razmotriti nacrt statusa kao Demokratski savez Kosova, pozvaćemo sve stručnjake koje imamo unutra da ga dobro analiziraju. Ali, na prvi pogled koji smo ja i svi ostali članovi pročitali, govori se o autonomiji i ništa bolje se ne očekuje od Kurtijeve vlade. Isto tako, u Ohridskim razgovorima, u svojim deklaracijama u Skupštini Kosova, između redova, priznali su da će Srbi imati neku vrstu autonomije, a svaka stranka koja je bila u poziciji mogla je da donese takav statut čime se obezbjeđuje autonomija Srba na sjeveru”, objašnjava Bunjaku.

Bunjaku je rekla da Vlada pokušava da manipuliše građanima teorijom da će ovaj nacrt uputiti Ustavnom sudu.

„O kom Ustavnom sudu oni govore. O Ustavnom sudu Republike Kosovo koji njegovi ministri svakodnevno krše. Tako da apsolutno ne verujem u ovu teoriju jer je to jednostavno da se ponovo manipuliše građanima tako što se javno ne izjašnjava da Srbi na sjeveru imaju autonomiju, pa su se krili iza Ustavnog suda. Dok ovaj Ustavni sud među njima nema ministra koji ga nije prekršio, a koji nije podneo ostavku ili polagao račun poslanicima i građanima“, rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online