Sjeverna Mitrovica

Policija Kosova je konfiskovala sirenu za uzbunu javnosti sa šest pojačivača u Severnoj Mitrovici, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova.

"Ove sirene i pojačivači zvuka su u različitim vremenskim periodima služili za remećenje javnog reda i mira", rekao je Veton Elshani, zamenik direktora policije za region sever za Radio Slobodna Evropa.

U opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova sirene za uzbunu su značile poziv građanima da se okupe, a poslednji put su se čule kada je uhapšen Milun Milenković - Lune, koji se tereti da je jedan od organizatora napada na pripadnike mirovnih snaga KFOR-a.

Krajem maja su na severu podignute tenzije zbog dolaska albanskih gradonačelnika na vlast, a došlo je i do eskalacije situacije u Zvečanu se dogodio 29. maja, kada su se lokalni Srbi sukobili sa vojnicima KFOR-a.

Inače, sirene, podsećaju na zvuke upozorenja vazdušnih napada, prethodnih godina su se redovno čule u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, ali policija nije znala ko ih kontroliše.

Ponekada bi trajale i više sati neprekidno.

Praksa je bila da sirene znače i postavljanje barikada, odnosno poziv građanima da se usprotive nekim odlukama. Istovremeno bi se zatvarale lokalne prodavnice, kafići, apoteke i slično.