Politički analtičar

Politički analtičar Shenoll Muharemi izneo je svoja predviđanja o tome kako bi mogla da izgleda politička scena Kosova u narednim godinama u okviru koje navodi da će Albin Kurti vjerovatno biti sljedeći predsednik Kosova, nakon završetka mandata Vjose Osmani.

Muharemi je analizu objavio na Facebooku i rekao da je treba čitati sa rezervom jer postoji, kako je naveo, mnogo unutrašnjih i spoljašnjih faktora koji određuju tokove, kao i mnogo nepredvidivih nepoznanica.

"Albin Kurti će vjerovatno biti sljedeći predsjednik Kosova, nakon završetka mandata Vjose Osmani. Samoopredjeljenje je i dalje prva partija i poslije sledećih izbora ostaće u opsegu od 30 odsto glasova. S druge strane, Albin Kurti nije karakter i ličnost koja odgovara premijeru. Veoma ga zanimaju Srbija, Rusija, albanska nacionalna pitanja, ali ne i upravljanje ili koordinacija ministara. Njegova uprava je bila slaba. On može biti mnogo bolji predsjednik od premijera", smatra Muharemi.

Što se tiče Vjose Osmani, on kaže da ona po isteku mandata može da bude ministar inostranih poslova, a predviđa i da će se ona i Guxo vratiti u Demokratski savez Kosova.

"Šta drugo može da uradi? Guxo je privremena politička grupa bez snažnog identiteta i nema nikakve političke ciljeve. Gravitiraće ka LDK i, u političkoj pogodbi za povratak Osmani u LDK, integrisaće se u ovu stranku", predviđa Muharemi.

Prema njegovoj ocjeni, Alijansa za budućnost Kosova možda će imati novog predsjednika, a novi tim PDK je po njemu "politički najspremniji" mada ta stranka, ocjenjuje, ne dostiže potencijal tog novog tima zbog Haga.

"Hashim Thaçi i Kadri Veseli moraju da se žrtvuju ako žele da PDK krene napred", smatra Muharemi.

Izvor: Kosovo Online