Danas smo daleko i od zahtjeva za članstvo

Cilj Kosova da postane dio Partnerstva za mir ostao je nerealizovan jer vlada Kosova nije dovoljno radila na tom planu, ocjenjuju poznavaoci političkih prilika na Kosovu povodom godišnjice od najave premijera Albina Kurtija da će Kosovo aplicirati za taj program Sjevernoatlantske alijanse Nato. Smatraju, takođe, i da čitav proces koče četiri zemlje članice Natoa koje ne priznaju nezavisnost Kosova, piše Koha ditore.

Kurti je prijavu za ovaj program najavio u decembru prošle godine kada je zvanično predao aplikaciju za članstvo u EU.

Bivši ministar KBS Agim Çeku ocjenjuje da lideri Kosova nisu dovoljno lobirali da postanu dio ovog partnerstva sa Nato.

"Pošto se ništa nije dogodilo, mislim da nije dovoljno urađeno. Moramo biti veoma uporni, stalno, na svakom sastanku da uputimo ovaj zahtjev i tražimo da budemo član Natoa", kaže Çeku.

Nezavisnost Kosova ne priznaju četiri države članice Natoa, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija, a Čeku smatra da upravo one prave problem pristupanju Kosova u Partnerstvo za mir.

"Kosovo godinama ispunjava kriterijume za prijavu, ali problem ostaju države koje ga ne priznaju jer Nato odlučuje konsenzusom", naveo je on.

Portparolka Ministarstva odbrane Liridona Gashi za Kohu je rekla da su preduzeli sve korake kako bi se pokrenulo pitanje aplikacije Kosova u Partnerstvo za mir, kao i članstvo u Nato.

"S tim u vezi formirana je stručna tehnička grupa koja u saradnji sa Nato kancelarijom za vezu radi na standardizaciji doktrina, dok mi ulažemo u podizanje profesionalnih i operativnih kapaciteta KBS, kroz edukaciju kadrova i novih vojnika. Ulažemo i kroz modernizaciju vojne opreme, ulaganje u naoružanje nabavljeno po standardima Natoa", rekla je Gashi.

Takođe, dodala je da aktuelna vlada ulaže najviše napora i sredstava da se Kosovo približi Alijansi u odnosu na sve prethodne.

Partnerstvo za mir je program bilateralne saradnje između evroatlantskih partnerskih država i Natoa, nastao 1994. godine i u mnogim slučajevima prethodi članstvu Alijansi.

Kurti je u decembru 2022. najavio da će Kosovo podneti zahtjev da se priključi probramu.

"Sada smo u mjesecu decembru i naravno ne možemo da imamo nove aplikacije ove godine, ali sljedeće godine ćemo se pripremiti da se što više integrišemo u međunarodne organizacije i imamo poseban cilj Partnerstva za mir", rekao je tada Kurti.

Izvor: Kosovo online/Koha ditore