Nemaju ideju i plan

Opozicione partije PDK i AAK ocjenjuju da budžet za 2024. godinu, koji iznosi više od 3,3 milijarde eura, nije budžet za ekonomski razvoj, već za socijalnu pomoć, piše Gazeta blic.

Član Odbora za privredu, industriju, preduzetništvo i trgovinu PDK Abelard Tahiri rekao je da Vlada Kosova kažnjava opštine.

„Ovo je budžet diskriminacije građana Kosova po partijskoj osnovi. Po prvi put u istoriji Kosova, vlast se usuđuje da kazni više od dvije trećine opština samo zato što nisu glasale za njih. Ova segregacija i kažnjavanje građana je sramotno i otkriva bijesnu i autoritarnu prirodu premijera Albina Kurtija i njegove vlade", naglasio je on.

Tahiri tvrdi da za PDK ovo nije budžet za ekonomski razvoj.

“Ovo je budžet za socijalnu pomoć. Nemaju ideju i plan za razvoj zemlje, imaju mnoge korupcionaške afere, vlada Albina Kurtija pokušava da amortizuje opšte nezadovoljstvo građana milostinjom i socijalnom pomoći”, rekao je Tahri.  

Tahiri je naglasio da je Kosovu potreban sveobuhvatan razvojni budžet koji bi podstakao nova radna mjesta, a ne budžet segregacije i milostinje.

Član Odbora za privredu AAK Pal Lekaj smatra da budžet nije ravnopravno podjeljen i da ne predstavlja zahtjeve građana.

„Budžet za 2024. godinu koji je usvojila Kurtijeva vlada je najneravnomjerniji budžet ikada napravljen za građane, opštine i institucije Kosova. Ovaj budžet od tri milijarde eura ne predstavlja zahtjeve i potrebe sindikata, civilnog društva i agencija u zemlji. Ovaj budžet ne predstavlja zahtjeve i potrebe u kapitalnim investicijama, projektima, vrtićima, školama, trgovima, parkovima, vodovodima sela i opština naše zemlje, ne sadrži povećanje plata i zdravstveno osiguranje za policajce, lekare, vatrogasce, nastavnike, sudije i druge kategorije“, nagasio je Lekaj.

Prema njegovim riječima, budžet ne uključuje povećanje penzija, dječije dodatke i druge socijalne kategorije.

“Ovaj budžet ne uključuje nijedno Kurtijevo izborno obećanje. U ovom budžetu nema nekog većeg državnog projekta koji bi omogućio otvaranje radnih mjesta, razvoj privrede i odlazak mladih“, dodaje Lekaj.

Ističe da je Vlada planiranim budžetom za 2024. godinu diskriminisala opštine.

„Odobreni budžet je budžet samo za opštine na čijem je čelu Samoopredjeljenje, diskriminišući sve ostale opštine, a nije demokratski i nije u redu da se državni budžet pravi u ovakvom obliku osim zato što vlada ima brojeve u odborima i skupštinskim sjednicama. Ovo je zloupotreba moći i prava protiv svih građana bez razlike”, zakjučio je Lekaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic