Trećeg dana boravka na odjeljenju pedijatrijske onkologije u Prištini - gdje se liječe djeca sa dijagnozom raka - šestogodišnjaka su posjetili mnogi superheroji.

Već ujutru, kada mu je majka rekla da će na ovo odjeljenje Univerzitetskog kliničkog centra Kosova donijeti poklone, jedva je dočekao podne.

"Bio je veoma srećan jer jako voli Spajdermena. On kupuje sve igračke tog superheroja. Neprestano me pita kada će doći", kaže Šćipe Krasnići (Shqipe Krasniqi) za Radio Slobodna Evropa.

Nasmijana majka - baš kao i njen sin i superheroji - pokazuje da liječenje tumora kod šestogodišnjaka ide dobro.

"Bilo mi je jako teško u početku, jer su bile dvije nedjelje bez terapije dok nismo saznali šta nije u redu. Normalno, kada sam ga videla u tom stanju, bilo je jako teško", kaže majka dvoje djece.

Prije četiri godine, Prištinski alpinistički klub i organizacija Briga za djecu Kosova organizovali su ovu aktivnost po prvi put. Svake godine penjači i volonteri se puštaju konopcima sa zadnjeg sprata zgrade Pedijatrije Kliničkog centra i djeci dijele novogodišnje poklone.

Za muškarce i žene obučene u kostime superheroja, ovaj dan svake godine donosi gorku radost, navodi Berat Redžepaj (Berat Rexhepaj).

Kaže da mu je drago kada vidi osmijehe djece, ali se uznemiri kada se sjeti njihovog zdravstvenog stanja.

"Neopisiv je osjećaj kada u njihovim očima vidite snagu života, čime se bore svaki dan...", kaže on.

Cilj mu je da, barem jednom godišnje, on bude jedan od razloga da ova djeca imaju "hrabrost i osmijehe".

Otkako se organizuje ovaj događaj, od 2020. godine, učestvuje i Dea Durmiši (Dea Durmishi), vođena "željom da vidi djecu sretnu".

"Prilično je dirljivo i emotivno poznavajući njihovo stanje. Imaju toliko volje. Ovdje su zatvoreni, ali su puni života", kaže Dea.

Kaže da je tokom godina stvorila još posebniju vezu sa decom koju je viđala dvije-tri godine zaredom kako leže na različitim odeljenjima pedijatrije.

"Iako su skromni pokloni, uživaju kada vide šta su dobili. Žele da ih otvore, slikaju, ispričaju nam nešto što im se dogodilo ili neku bajku. Sva ta radost koju vidite kod djece, ispunjava vas i kao osobu", dodaje Dea.

Isti razlog je natjerao Ariota Mirtaja (Ariot Myrtaj) da učestvuje u ovom događaju.

"Došao sam da mu poklonim malo ljubavi, da vidim sjaj u očima djece. Vjerujem da je poklon, osmijeh, dobar i za njih kao i za nas", kaže Ariot.

Čim se spustio sa 15-ak metara visine, Ariota je dočekalo nekoliko djece koja su se okupila ispred Pedijatrijske klinike. On je poznat i kao ličnost na društvenim mrežama i po velikom broju pratioca, ali i po svom Hulkovom kostimu superheroja.

"Zamišljao sam ovaj trenutak na različite načine. Neka djeca su me prepoznala, slikao sam se sa njima. O, kako je bilo dobro! Kakvo zadovoljstvo!", kaže Arioti.

Izvan Klinike su se takođe okupila druga djeca sa roditeljima, jer su znali da će pokloni biti podijeljeni, dok je grupa djece organizovano stigla iz vrtića u Prištini.