Tokom avgusta je preko 60 dece hospitalizovano na Pedijatrijskoj klinici u Prištini zbog infekcije korona virusom.

Nije verovala da baš njen sin može da oboli od COVID-19. Zejnije (Jashari) Jašari je mislila da korona virus ne prelazi na decu.

"Imao je groznicu, glavobolju, dijareju. Odvela sam ga kod lekara, rekli su mi da je oboleo od COVID-19. To sam jako teško podnela kao roditelj", navodi ona.

Njen sedmogodišnji sin je pre tri dana hospitalizovan na Pedijatrijskoj klinici u Prištini, na posebnom odeljenju za inficirane korona virusom.

Zejnije Jašari iz opštine Obilić kod Prištine, ne napušta bolničku sobu. Svog sina drži za ruku dok prima infuziju.

“Moram da se brinem o njemu. Takođe imam još troje dece kod kuće - jedno ima godinu i po dana. Oni nisu inficirani”, kaže ona.

Oboleli dečak ne zna gde je inficiran korona virusom. Zejnija i njen suprug su primili vakcinu i nisu inficirani.

Tokom avgusta je preko 60 dece hospitalizovano na Pedijatrijskoj klinici u Prištini zbog infekcije korona virusom.

Troje dece je 8. septembra hospitalizovano na posebnom odeljenju za obolele od COVID-19, koje se nalazi u okviru Pedijatrijske klinike.

Među njima je i šestomesečna beba kojoj je virus prenela majka.

O ovoj bebi se brine njena baka, koja je veoma zabrinuta za zdravlje svoje unuke.

Šuhrete Čolaku (Shyhrete Qollaku) iz Prizrena stoji pored svoje unuke, koja je sada van životne opasnosti.

„Sada je dobro. Imala je visoku temperaturu, sada nema, bolje je. Čekamo da nas otpuste iz bolnice što je pre moguće", kaže ona.

Poziva sve, posebno majke, da poštuju mere protiv širenja korona virusa i da budu oprezne.

„Apelujem da se ne učestvuje na skupovima gde ima puno ljudi. Opasno je, virus se prenosi i na decu. Da se ne organizuju svadbe, da se održava distanca“, poručuje ona.

Van soba, u kojima leže deca obolela od COVID-19, prisutni su lekari koji su tu da pomognu i pruže negu pacijentima.

Doktorka Arljinda Maljoku (Arlinda Maloku) je na Pedijatrijskoj klinici odgovorna za odeljenje na kome su hospitalizovana deca obolela od COVID-19. Kako kaže, situacija je za sada mirna a smanjuje se i broj hospitalizovane dece.

Na ovoj klinici, navodi Maljoku, leži oko trinaestoro dece u uzrastu od 0 do 16 godina.

"Od 1. avgusta do sada, na Pedijatrijskoj klinici, na COVID odeljenju, lečeno je 66 dece, a imali smo i slučajeve koji su samo primili terapiju i pušteni. Simptomi koje imaju inficirana deca su povraćanje, dijareja, groznica, letargija", navodi ona.

Kosovo od sredine avgusta beleži povećan broj zaraženih korona virusom, jer je najdominantnija delta varijanta, koja se brzo širi.

Ministarstvo zdravlja navodi da ova varijanta pogađa decu i tinejdžere.

Korona virusom je 9. septembra zaraženo 24 dece u uzrastu od 0 do 9 godina.

Novoinficirani korona virusom na Kosovu su uglavnom osobe koje nisu primile vakcinu protiv korona virusa, što riziku od infekcije izlaže i decu.

Na Kosovu je dozovoljena vakcinacija dece starije od 16 godina, dok se imunizacija za decu u uzrastu od 12 do 15 godina vrši na osnovu prioriteta i zdravstvenih indikacija.

Zbog povećanja broja novoinficiranih i preminulih od COVID-19, Vlada Kosova je odlučila da odloži početak nove školske 2021/2022 godine za 13. septembar.

Prema podacima resornog Ministarstva, do sada je oko 77 odsto prosvetnih radnika vakcinisano.