Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi rekao je povodom izvještaja State departmenta, u kome se Kosovo kritikuje zbog malih kazni za terorizam, da Kosovo ima dobru zakonsku osnovu u borbi protiv terorizma, ali da je neophodno sve te zakone sprovesti i u praksi.

Ibishi je za Kosovo onlajn naveo da maksimalna kazna za učešće u terorističkim organizacijama iznosi 15 godina zatvora i da je na pravosudnim organima da obezbjede validne dokaze.

"Kosovo ima dobru zakonsku osnovu o zabrani učešća u stranim konfliktima, maksimalna kazna zatvora je 15 godina. Oko 120 povratnika sa ratišta zbog učešća u terorističkim organizacijama je vraćeno na Kosovo i još 80 se nalazi u kampovima u Siriji, pa se kritike State departmena više odnose na visinu kazne. Sada je na sudovima, da dokažu njihovo učešće u terorističkim akcijama u Siriji i Iraku ranije, ili pak u drugim organizacijama koje su bile na Kosovu. Vjerovatno će Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada to uzeti u obzir, ali stvar je više Tužilaštva i sudstva, koje treba da dokažu učešće u terorističkim organizacijama", rekao je Ibishi.

Kako je naveo, Zakon o zabrani učešća u terorističkim organizacijama je u skladu sa evropskim zemljama, ali je kritika State departmenta uslijedila zbog neprimenjivanja zakona u praksi.

"Bio sam poslanik u Skupštini kada smo 2015. godine usvojili Zakon o visini kazne koja je u skladu sa evropskim zemljama, ali zbog neprimjenjivanja u praksi usledile su kritike od State departmenta o visini tih kazni i mjerama po drugim uslovnim kaznama i kaznama van ustanova zatvora. Pravosuđe mora nezavisno da uzme to u obzir, iz ugla Zakona o zabrani učešća u terorističkim organizacijama. Naravno, i Vlada Kosova mora da reaguje, pogotovo zato što postoji mogućnost proširenja na osnovu etničkih ili vjerskih organizacija", kazao je Ibishi i naglasio da je State department vjerovatno u izvještaju izneo "realnu situaciju" uzevši u obzir slučaj Milana Radoičića i napad u Banjskoj.

On dodaje da Kosovo ima široku granu sprečavanja terorističkih akata, ali da je, ipak, potrebna sinhronizacija sa partnerima kako bi na kraju procesa mjere bile adekvatne.

"Imamo i Zakon o zabrani finansiranja terorističkih organizacija, imamo i Agencije koje se bave time i djelovali smo protiv terorizma zajedno sa SAD. Institucionalno smo jako dobro organizovani. Imamo široku granu sprečavanja terorističkih akata i reagovanja po tom pitanju, kao i dobru saradnja u vezi sa povratkom naših građana koji su učestvovali u organizacijama, ali sve to treba sihronizovati i nadograditi saradnju da bi mere bile adekvatne, da bi se to sprečilo, bilo da je na etničkim ili vjerskim osnovama", dodao je Ibishi.

Na pitanje kako će vizna liberalizacija za građane Kosova uticati na terorističke organizacije, s obzirom na to da se u izvještaju State departmenta navodi da su građani Kosova lake mete za regrutovanje od strane nasilnih ekstremističkih organizacija, etnonacionalističke ili vjerske političke organizacije, Ibiši navodi da će to pitanje uticati samo na odlazak mladih.

"Vizna liberalizacija će uticati na odlazak mladih i onog osjetljivog dijela, visoko edukovanih. Kosovo nije izuzetak. Kao i svaka druga država prije nas koja je dobila viznu liberalizaciju i Kosovo će snositi te posljedice. Doživjeće odlazak mladih u velikom broju", zaključio je Ibishi.

Izvor: Kosovo Online