Premijer Kosova

Premijer Aljbin Kurti učestvovao je sinoć u obilježavanju Nacionalnog dana Irske u organizaciji Ambasade te zemlje na Kosovu, gdje je istako da Kosovo i Irska imaju prijateljske odnose.

On je naveo da je Irska među prvim državama priznala nezavisnost Kosova.

"Premijer Kurti opisao je jačanje bilateralnih odnosa između Kosova i Irske kao jedan od blagoslova 2024. godine. Za manje od dva mjeseca obavljene su dvije bilateralne posjete. Prvo, posjeta premijera Irske Lea Varadkara Prištini, 10. januara i posketa premijera Kurtija Dablinu 29. februara i 1. marta. Na ovim sastancima, premijer je istakao da su se dogovorili da intenziviraju saradnju u nizu oblasti, posebno u tehnološkom sektoru, u korist građana obe zemlje", ističe se u saopštenju Vlade Kosova.

Kurti je istakao da Kosovo cijeni prijateljstvo sa Irskom.

"U vrijeme kada su pretnje terorizma i agresije u regionu sve veće, integracija Kosova u euroatlantske institucije važnija je nego ikada ranije za mir, bezbjednost i ljudska prava na Zapadnom Balkanu", rekao je Kurti.

S tim u vezi, Kurti je zahvalio irskom premijeru Varadkaru na snažnoj podršci Kosovu za aplikaciju za članstvo u Savjetu Evrope i Evropsku uniju.