8 takmičarskih kategorija

Udruženje novinara Kosova (AGK) dodelilo je godišnje novinarske nagrade za 2023. godinu. U osam takmičarskih kategorija, nagrade je odnelo 12 novinara, saopštili su iz ovog Udruženja. Ceremonija uručenja održana je juče u Prištini, a nagrade su između ostalih, uručivali i strani ambasadori.

Glavna nagrada „Novinar godine“, a koju je uručio šef misije OEBS-a na Kosovu, Majkl Devenport, podeljena je i uručena novinarki Aleberti Hašani (Alberta Hashani) iz „Zakletve za pravdu“ i Vulneti Krasnićiju (Vullnet Krasniqi) iz lista „Nacionale“, saopštili su iz ovog Udruženja.

Kako navode, Hašani je pohvaljena za istraživanje „Prevare u ime advokata” koje pokazuje kako građane dovode u zabludu ljudi koji nisu advokati, ali uzimaju novac od građana da ih zastupaju u sudskim sporovima.

S druge strane, Krasnići je pohvaljen za seriju video zapisa i članaka o skandalu Visametric, što je dovelo do pokretanja istrage, a potom i podizanja optužnice od strane Tužilaštva, hapšenja vlasnika kompanije, kao i poštovanja odluke Suda vraćanjem nezakonito prikupljenog novca u ruke građana, kao i ukidanjem obavezne uplate za ostale podnosioce zahteva od maja ove godine.

Prijave za ovogodišnje novinarske nagrade  ocenjivao je žiri u sastavu: novinarka Arbana Džara, Aleksandra Jovanović, novinarka RTK2, Esiona Konomi – ABC News, Fatmire Terdevci – Kancelarija EU na Kosovu, Saranda Selimi – novinarka Alsat M, fotograf Hazir Reka.

Nagrada je podeljena i u kategoriji „Najbolja TV priča“.

Odlukom žirija, pobedu su podelili novinari Kallxo-a Behar Mustafa i Valon Fana. Ovu nagradu uručio je šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog.

Za „Najboljeg snimatelja godine“ proglašen je Arben Hoti iz Radio Slobodna Evropa na albanskom. On je ovu nagradu odneo zahvaljujući snimku sa protesta 29. maja u Zvečanu.

Snimak je, ističu, ponovo emitovan u međunarodnim medijima kao što su CNN, BBC i drugi.

Ovu nagradu je uručio nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode.

Istraživanje novinarke Kosova 2.0, Auljone (Aulone Kadriut) Kadrijut – „U pravom smo getu“, odnelo je pobedu u kategoriji  „Najbolja veb priča godine“.

Sa druge strane, članak Dardana Hotija, u koautorstvu sa Auljonom Kadriut, pod naslovom „Ako snimci izađu, imam ih sve“, odnelo je pobedu u kategoriji „Nagrada za osnaživanje žena“.

Ovaj članak, ističu, govori o seksualnom zlostavljanju kroz slike, unapređenju ljudskih prava, ulozi žena u izgradnji mira, ali takođe ima za cilj da podigne svest o značaju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena.

Njima je nagradu dodelila Vljora Tuzi Nuši – šefica UN Women Kosovo.

U kategoriji „Najbolja reportaža iz sporta“ pobedila je reportaža  „Boks sa politikom“ novinarke Dojče Velea – Vjose Čerkini.

„Izveštaj je posvećen problemima kosovskih sportista za učešće na međunarodnim sportskim takmičenjima“, ističu iz ovog Udruženja.

Nagrade su podeljene u saradnji Udruženja novinara Kosova u bliskom partnerstvu sa Evropskom unijom na Kosovu i uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju, Misije OEBS-a na Kosovu, Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS), Glas Roma, Aškalija i Egipćana, ističu iz AGK.

Nagrada za najbolji izveštaj u vezi sa raspoloženjem protiv romske populacije, dodeljena je novinarki Besarti Hoti iz lista „Nacionale“ i novinaru Herolindu Ademiju iz KlanaKosova.

Hoti je pohvaljen za seriju priča koje je realizovao u Prizrenu, nakon težnje da se deca podele po nacionalnoj osnovi zbog društvenog pritiska u školi „Mati Logoreci“.

Hoti je dobio pohvale za seriju priča koje je realizovao u Prizrenu, nakon sklonosti da se deca podele po nacionalnoj osnovi zbog društvenog pritiska u školi „Mati Logoreci“.

S druge strane, Ademi je ocenjen zbog rada na istraživanju o razvoju i različitim oblicima upotrebe dece prosjaka na Kosovu sa naslovom „Umesto škole biraju ulicu – priče dece koja rade na ulici“.

Nagradu je dodelio direktor Glasa Roma, Aškalija i Egipćana, Isak Skenderi.

Saranda Ramaj, novinarka Kohe, nagrađena je za najbolje izveštavanje u zdravstvu.

Njoj je nagradu dodelila novinarka ABC News-a, ujedno i članica ovogodišnjeg žirija, Esiona Konomi.