Nevolje sa kovanicama

Promet lažne kovanice od dva eura na Kosovu dostigao je velike razmjere, a građani su nadležnim institucijama podneli stotine pritužbi. Nevolje sa kovanicama su se povećale kada su privrednici i građani uopšte započeli sa tim da ne primaju dva eura.

Oko 36.000 kovanica od 2 eura identifikovano je na kosovskom tržištu kao lažno do kraja oktobra, dok je prije nekoliko nedjelja usljedilo i hapšenja zbog proizvodnje ovih kovanica. Situacija se smatra ozbiljnim privrednim problemom, institucije pozivaju na verifikaciju novčanih sredstava, a Centralna banka Kosova (CBK) je sve organe vlasti uputila na povećani oprez.

Prema riječima šefa Odeljenja za novac i bankarske odnose u CBK – Jetona Bajramaja, falsifikovanje novca predstavlja opasnost za privredu. Zvaničnik CBK-a naglašava da nijedan autoritet ne može da odluči da li će ili neće da zabrani upotrebu ove valute.

„Zvanična valuta je euro, a to znači da je svaka novčanica i novčić važeća. Nijedna vlast ne može odlučiti da zabrani ili dozvoli, ovo je zvaničan stav CBK-a“, rekao je on u intervjuu za Kallxo.

Prema podacima Agencije za sudsku medicinu Kosova, koja je citirala Bajarmaja, do 31. oktobra ove godine identifikovano je više od 36.000 falsifikovanih kovanica od 2 eura. CBK je pozvala preduzeća da isporučuju kovanice samo preko banaka i da verifikuju primljene kovanice prije nego što iste ponovo distribuiraju.

Centralna banka Kosova objavila je priručnik za tehničke karakteristike i bezbjednosne karakteristike kovanog novca na Kosovu.

Stotine žalbi

S druge strane, u Odeljenju za zaštitu potrošača Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine (MINT) stiže. U roku od 10 dana stiglo je 400 pritužbi građana.

Ali ova institucija kaže da nije nadležna za ovu oblast.

„Tokom posljednjih nekoliko nedelja Odjeljenje za zaštitu potrošača u Ministarstvu industrije, preduzetništva i trgovine (MINT) je primilo i prima stotine pritužbi na neprihvatanje kovanica (2 eura) od strane privrednih subjekata i prosleđuje ih CBK. U posljednjih 10 dana preko sajta https://konsumatori.rks-gov.net/ stiglo je blizu 200 žalbi, dok je preko 200 pritužbi stiglo preko besplatne telefonske linije 0800 11000“ – navodi se u odgovoru MINT-a za Kallxo.

Profesor ekonomije, Mustafa Kadrijaj, ovu situaciju vidi kao ozbiljan privredni problem. Kadrijaj je rekao da opticaj lažne kovanice od 2 eura stvara nesigurnost među građanima i preduzećima.

„Novčić od 2 eura je jedan od alata koji ima najveću pokretljivost na tržištu jer gastronomija mnogo radi sa njim“, naglašava Kadrijaj. Profesor Kadrijaj je rekao da su „privredni dileri“ koji su krivotvorili ovaj novčić, izuzetno dobro razmislili kako da uspeju da uzburkaju tržište na Kosovu. Za njega bi najbolje rješenje u ovoj situaciji bilo da se plaćanje vrši elektronskim putem.

„Procjenjujem da bi najbolje bilo da se uplate vrše preko elektronskih računa, da se ukloni fizički novčani dio, a i da organi reda budu budniji u tom pogledu“, kaže on.

Policija Kosova je od januara ove godine do novembra saopštila da je registrovala preko 1.000 slučajeva falsifikovanja novca. Specijalno tužilaštvo je 29. novembra 2023. godine najavilo hapšenje šest osoba zbog falsifikovanja novca, od kojih su tri državljani Sjeverne Makedonije, dok su ostala tri sa Kosova. Iz Specijalnog tužilaštva saopšteno je da su zaplenjene kese sa kovanicama od po 2 eura, u iznosu sume od 85 hiljada eura.

Izvor: Kallxo/Kossev