Analitičari

Kosovo ni ove godine neće moći da postane deo programa Partnerstvo za mir, što je preduslov za članstvo u Nato, a prema riječima analitičarima, ovaj neuspjeh se dešava zato što četiri države članice Alijanse ne priznaju nezavisnost Kosova, ali i zbog otvorenih pitanja sa Srbijom.

Stručnjak za bezbjednost, Drizan Shala smatra da je Kosovo ispunilo uslove za članstvo u Nato.

"Vojna komponenta uzela je za osnovu sve akcije zasnovane na planovima koji su proizašli sa strane sveobuhvatnog plana tranzicije BSK u Oružane snage i na osnovu toga se nastavlja partnerstvo. Mislim da je Kosovo već ispunilo sve uslove i da je na pravom putu da bude integrisano, nakon Partnerstva za mir, i u veliku evroatlantsku porodicu Nato“, rekao je Shala.

Kako je naveo, očekuje promjene u političkim okvirima unutar Natoa, a Kosovo je pratilo zahtjeve i preporuke koje su mu date. 

"Kosovo je pratilo sve prethodne korake puta koji vodi ka projekcijama da postane član Partnerstva za mir. Transformacija BSK trebala bi da da zaleno svjetlo, ali očekujemo neke promjene u političkim konturama unutar Natoa. Može se reći da je Kosovo veoma blizu“, rekao je Shala.

Stračnjak za bezbednost Nuredin Ibishi u nepriznavanju Kosova od strane četiri zemalja članica Nato vidi glavnu prepreku za članstvo u Partnerstvu za mir.

"Problem je sa četiri zemlje koje nisu priznale Kosovo, ali realnost govori da zbog opasnosti i prijetnji iz Rusije, moguće je da se i to prevaziđe unutrašnjim dogovorom. Član 10 Vašingtonskog sporazuma ukazuje da novi član mora biti prihvaćen od svih zemalja članica Natoa. To je osjetljiva tačka, ali će biti prevaziđena, zato što su taj sporazum postigle Kosovo i Srbija uz posredovanje evropskih zemalja i SAD“, rekao je Ibishi.

Ibishi smatra da je dijalog sa Srbijom prepreka za članstvo Kosova u mnogim međunarodnim organizacijama, i da on ubrzo mora da bude okončan.

"Zemlje Zapadnog Balkana nisu išle u tu ubrzanu proceduru, da svi ti kriterijumi nisu ispoštovani upravo zbog opasnosti od prijetnji od Rusije. Iz tog razloga mislim da je i u ovoj fazi rizik postojan zbog bezbjednosti na Balkanu, ali i na globalnom nivou. Sporazum sa Srbijom će biti ključan u smislu prevazilaženja pitanja ometanja članstva Kosova u međunarodnim organizacijama ali i u Natou. U svakom slučaju, moramo ubrzano prevazići ovu fazu Partnerstva za mir, jer smo bili i jesmo pod nadzorom Natoa“, rekao je Ibishi.