Predsjednik Nisma

Predsjednik Socijaldemokratske inicijative Nisma Fatmir Limaj izjavio je za Gazetu blic da je premijer Albin Kurti izgubio šansu u Briselu i Ohridu i da sada kalkuliše, umjesto da izađe pred građane i kaže da je sporazum loš i da šteti funkcionalnosti Kosova.

"Kurti je za mene izgubio glavnu šansu u Briselu i Ohridu. Da li neka šansa i dalje postoji? Postoji, ako izađe i kaže građanima: ’ovaj sporazum je loš’. Kosovo može da pobjegne od ovog sporazuma. Ali, Kurti radi suprotno, kalkuliše, a to nije rješenje“, rekao je Limaj.

Prema njegovim riječima, Kurti ima obavezu prema Kosovu, prema svojim biračima i svim građanima, da izađe i kaže: „Izvinite, ovaj sporazum nije primenjiv, jer uništava državu, čini je nefunkcionalnom“.

Limaj navodi da je potrebno sesti za sto i pronaći dogovor koji ne šteti funkcionalnosti Kosova.

"Da budem jasniji, nikada ne predlažem premijeru da napusti dijalog, ali mora da zadrži funkcionalnost“, dodao je on.

Navodi i da poziv opoziciji na razgovor u vezi sa nacrtom statuta ZSO treba da uputi Kurti, a ne predsjednica Vjosa Osmani.

"Ustav kaže da je za dijalog glavni premijer. Šta znači ovo sa odlaskom kod predsjednice. Kurti mora da pozove opoziciju i da traži mišljenje o po ovom pitanju, kakav je njihov stav u vezi sa ovim. Ali i opozicija treba da bude jasna, ne da bježi od odgovornosti. Ako je Kosovo oštećeno, oni imaju istu odgovornost kao i premijer“, smatra Limaj.

Opoziciju kritikuje jer, kako kaže, nema jasne stavove u vezi sa ZSO.

"Opozicija ne može da promeni mišljenje Kurtija, ali treba da ima jasan stav“, naveo je Limaj.

Stav njegove stranke je, kaže, ZSO uz obostrano priznanje.

"Ali, ako su potrebni kompromisi - moramo imati priznanje od pet zemalja EU i direktno članstvo u NATO-u. Tražimo sigurnost za našu djecu. Nema nade da će demokratske snage doći u Srbiju u narednih 10 godina. Mi se tri godine bavimo dijalogom samo sa ovom temom, ništa drugo. A, Kosovo nema više kapaciteta, odlaze nam mladi. Kosovo se prazni, jer je glavna tema ista od jutra do večeri”, kazao je Limaj.

Dodao je i da ZSO nije udruženje za prava Srba, već "cilj Srba za teritoriju, čime je Srbija legalizovana i vojno i finansijski i ima svoj glas i mogućnost da odlučuje na dijelu Kosova".

Izvor: Kosovo online/Gazeta blic