Zato i skrivaju dokument

Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri izjavila je da su premijer Albin Kurti i njegov zamjenik Besnik Bislimi nacrtom statuta Zajednice srpskih opština koji su prihvatili prijedlog "velike petorke", dali autonomiju Srbima na Kosovu, a da Kurti to pokušava da prikrije "manipulativnim rječnikom" i neobjavljivanjem dokumenta u javnosti.

Tahiri navodi da je novi nascrt statuta ZSO "veoma opasan" i da će stvoriti Republiku Srpsku na Kosovu.

"Prvo, Rezolucija SB UN 1244 se vraća Kosovo nazad, daje UNMIK-u suverenitet, dok naša zemlja, koja je proglasila nezavisnost 2008. godine, nema suverenitet, jer je ponovo uspostavljen UNMIK. Drugi problem je što je uz Zajednicu ova vlada, sa Bislimijem i Kurtijem, dala autonomiju srpskoj manjini na Kosovu", rekla je Tahiri za Dukađini.

Ona smatra da Brisel nije objavio nacrt stauta ZSO upravo na prijedlog Kurtija koji, kako kaže, strahuje da ne izgubi glasače.

"Kurti mora da pripremi teren i da obmanjuje koliko može, jer je vlast izgradio na osnovu protivljenja Zajednici, pa ju je sada prihvatio. Ako bi dokument bio odmah objavljen, to bi bio šok za one koji su mu verovali", istakla je Tahiri.

Prema njenim riječima, Kurti namerava da još jednom izađe na izbore "bez Zajednice" i da javnost drži u neizvesnosti.

Kritikuje premijera i zbog narušavanja odnosa sa SAD i EU, ukazujući da bi novi izbori za gradonačelnike na sjeveru "smanjili jaz" u odnosu sa saveznicima.

"Trenutak kada je Kurti narušio odnose sa SAD je upravo pitanje ulaska gradonačelnika u opštine. Kaznio ga je naš strateški saveznik. Kurti je to zaslužio i Kosovo je dobilo šamar. Sada smo ponovo pred novim izazovom. Mora se napraviti političko-pravna formula. Banjska je uzdrmala, ali je odmah sutradan Kurti prihvatio Zajednicu", rekla je Tahiri.

Upozorava da zbog populistučke politike Albina Kurtija "čitavo Kosovo tone".

Govoreći o položaju Srbije u dijalogu, Tahiri je naglasila da će Beograd svakako prihvatiti priznanje Kosova jer bez toga, kako kaže, neće moći u EU.

Prema njenim riječima, Kurti uopšte ne treba da insistira na potpisivanju sporazuma.

"Uopšte ne treba insistirati na potpisivanju. Zašto? Kurti je bio za stolom, pregovarao je, mogao je da ne prihvati sporazum bez potpisa.  Kurtijev neuspjeh je i Ohrid. Već je jasno da će Srbija priznati Kosovo. Srbija ne može da uđe u EU, a da ne prizna Kosovo. Samo ako ne dođe do promjene, ako se EU ne predomisli i ostavi Balkan u vučjim ustima, Putinu i Vučiću", navela je ona.

Ukoliko, dodaje, EU nastavi sa procesom proširenja na Zapadni Blakan, Srbija neće imati izbora oko priznanja Kosoca, osim ako ne odustane od evropskog puta.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini