KFOR

Ministri inostranih poslova zemalja NATO će na predstojećem dvodnevnom sastanku raspravljati o mogućnosti trajnijeg povećanja vojnika u okviru mirovne misije KFOR na Kosovu, najavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Nedavno smo povećali naše prisustvo na Kosovu slanjem hiljadu dodatnih vojnika. Sada procenjujemo da li bi to trebalo da bude trajnije povećanje i da li su nam potrebne neke posebni novi kapaciteti", izjavio je Stoltenberg.

Šefovi diplomatija država članica NATO će se sastati 28. i 29. novembra u sedištu Alijanse u Briselu.

NATO je povećao prisustvo na Kosovu nakon napada koji se dogodio 24. septembra kada je grupa maskiranih i naoružanih lica napala policiju Kosova. Tom prilikom je ubijen jedan kosovski policajac. Potom je u sukobu ubijeno i troje napadača.

Stoltenberg je obećao da će NATO učiniti sve kako bi sačuvao mir u celom regionu Zapadnog Balkana.

On je uputio poseban poziv Srbiji I Kosovu da napreduju u procesu normalizacije odnosa.

"Pozivamo i Beograd i Prištinu da se u dobroj veri angažuju u dijalogu uz podršku EU. Takođe verujemo da bi novi predlog za Zajednicu opština sa srpskom većinom mogao da bude važan korak napred u kretanju ovog dijaloga u konstruktivnijem pravcu", poručio je generalni sekretar Alijanse. On je takođe pozvao strane da se uzdrže od zapaljive retorike i akcija koje bi mogle povećati tenzije u regionu.

U diskusiji o prilikama u regionu, 28 novembra, ministrima iz NATO priključeće se i visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell.

Rat u Ukrajini i agresija Rusije na ovu državu će imati najveći prostor tokom rasprave na nivou ministara.

S tim u vezi, šef NATO je potvrdio da će se raspravljati i o destabilizujućim akcijama Rusije u Ukrajini ali i šire. On je upozorio da Rusija nastoji da destabilizuje Evropu dezinformacijama, sajber napadima i migracijom.