Samouprava

Potpredsjednik Skupštine Kosova i član Predsjedništva Demokratskog saveza Kosova, Kujtim Shala izjavio je za Gazetu Blic da je proces dijaloga sa Srbijom redefinisan i promjenjen, a njegovi rezultati štetni za kosovsku stranu.

"To je isti proces, redefinisan, sa veoma nejasnim ciljevima na strani Kosova, sa nejasnim i netransparentnim rezultatima, koji se sada iz dana u dan razjašnjavaju“, rekao je Shala.

Pojašnjava i šta znači redefinisanje.

"Briselski sporazum ima dva člana preambule, član 6 i član 7. Član 6 definiše obaveze i nakon Briselskog sporazuma, a član 7 definiše dvije apsolutne obaveze tog sporazuma i Ohridskog aneksa - osnivanje ZSO i status Srpske pravoslavne crkve. U međuvremenu, član 10. se odnosi na preliminarne sporazume kao zasebne. Dakle, ovo je redefinicija. Svi prethodni ugovori se priznaju ako su zakoniti“.

Shala smatra da se dokument o principima iz 2015. godine, nakon presude Ustavnog suda, ne može se smatrati pravnim dokumentom, te da ni pre toga nije imao vrijednost, jer, tvrdi, „nije međunarodni sporazum“.

Prema njegovim riječima, ZSO znači samoupravu, odnosno autonomiju.

"Dijalog je drugačiji i rezultati su, što se tiče kosovske strane, strašni, oni su najštetniji koji bi mogli da proisteknu iz takvog procesa“, kaže Shala.

Dodaje da je prema članu 7 Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa, ZSO autonomna, odnosno treća vlast, što je, kaže, Kurti i prihvatio.

"EU je garantovala da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja, tako da neće biti vlast, ali sada pregovaramo, i Nacrt statuta dokazuje da se radi o stepenu samouprave ili, drugim riječima, autonomiji. Ne radi se o organizaciji zasnovanoj na dobrovoljnom udruživanju, već o trećoj vlasti koju projektuje član 7 Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa“, rekao je Shala.

Izvor: Kosovo online/Gazeta blic