Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je sinoć, na obilježavanju 111. godišnjice nezavisnosti Albanije koju je organizovala ambasada te zemlje u Prištini, da je 28. novembar "temeljni datum" slobode i zastave, zajednice i nezavisnosti, države i pobjede.

"Uloženo je mnogo odricanja i truda, proliveno je mnogo krvi, suza i znoja, da bismo slavili, radovali se i napredovali“, rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, 22. oktobra pre 111 godina srpska vojska je ušla u Prištinu, kao dio "invazije Srbije na Kosovo tokom Prvog balkanskog rata".

"Upravo na vrhuncu zločinačkih pohoda srpskih vojski do Dursa i Elbasana, albanski rodoljubi različitih struja ujedinili su se oko ideje nezavisnosti koja je 28. novembra 1912. proglašena u Skupštini, u Valoni", rekao je Kurti.

Kako je naveo, proglašenje nezavisnosti Albanije je renesansni politički projekat.

"Istorija ima običaj da se ponavlja. Nacionalni cilj Albanaca sledi volju I. smailja Qemaila i Hasana Prishtine, po kojima nose imena gradovi u kojima su proglašena dva čina nezavisnosti. Kako tada, tako i danas prisutne su opasnosti. U poređenju sa 28. novembrom prošlog vijeka, geopolitika je ostala gotovo ista, ali smo mnogo moćniji. Čestitajmo prvo 111. godišnjicu naše moći“, rekao je Kurti.

On je čestitao 111. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Albanije i stvaranja albanske države, „za slobodu građana i ravnopravnost naroda, našeg balkanskog regiona i evropskog kontinenta, za mir unutar država i među državama, za trajnu bezbjednost za sve i sveobuhvatan napredak“.

Izvor: Kosovo Online