Glasanje u inostranstvu

Kosovo i Srbija moraju da postignu poseban dogovor kako bi pripadnici srpske zajednice na Kosovu, koji imaju dvojno državljanstvo, mogli da glasaju na teritoriji Kosova na srpskom parlamentarnim izborima zakazanim za 17. decembar.

To je premijer Albin Kurti napisao u pismu upućenom Michaelu Devenportu, šefu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu, a u koje je Radio Slobodna Evropa imao uvid.

"Po pitanju međudržavne saradnje oko glasanja u inostranstvu, kako bi se omogućilo glasanje građanima srpske zajednice na Kosovu sa dvojnim državljanstvom na srpskim izborima, van Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, mora se postići poseban dogovor između Kosova i Srbije. Zahtev za takav sporazum mora da dođe iz Srbije, kao zainteresovane strane. I svaki zahtev mora da bude zasnovan na suverenitetu i nezavisnosti Kosova, kao ravnopravnih država, u skladu sa članom 2. Osnovnog sporazuma postignutog ove godine između Kosova i Srbije", navodi se u Kurtijevom pismu od 17. novembra.

Kurti se osvrnuo na Sporazum o normalizaciji odnosa, koji su strane prihvatile u februaru ove godine. Potom je sredinom marta usaglašen i aneks dokument za njegovu implementaciju.

U Članu 2. sporazuma iz Brisela navodi se da će se obe strane voditi ciljevima i principima povelje Ujedinjenih nacija, posebno onih o suverenoj jednakosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje i zaštiti ljudskih prava.

Zvaničnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) rekli su ranije za RSE da je misija na Kosovu 3. novembra primila zahtev Vlade Srbije da se uključi u prikupljanje glasova građana Kosova sa dvojnim državljanstvom za izbore u Srbiji.

OEBS je saopštio da je o zahtevu Vlade Srbije obavestio Vladu Kosova i druge relevantne mehanizme, kao i da je podrška kosovskih institucija neophodna da bi se OEBS uključio u organizaciju izbora.

"Ovim uslovima podstičemo Srbiju da pregovara o posebnom sporazumu sa Kosovom i da na taj način sprovede još jednu obavezu iz Osnovnog sporazuma: doprinose dobrim odnosima među susedima, zasnovanim na jednakim pravima i zajedničkom zastupanju prava birača u inostranstvu", stoji u Kurtijevom pismu upućenom Devenportu.

Poslednji parlamentarni izbori koje je Srbija organizovala za srpsku zajednicu na Kosovu bili su 21. juna 2020. godine.

Ti izbori su održani po ranijoj praksi, gde je glasove prikupljala misija OEBS-a na Kosovu. Glasački listići su potom prebrojani u Raškoj i Vranju, dva pogranična mesta u Srbiji.

Ova praksa ustanovljena je još 2017. godine i kosovske vlasti su to dozvoljavale do prošle godine.

Tada je Vlada Kosova tražila da Srbija uputi direktan zahtev vlastima za održavanje izbora na teritoriji Kosova.

Srbija je tako nešto odbijala uz navode da se time traži priznanje nezavisnosti Kosova.

Zbog toga su Srbi sa Kosova na srpskim aprilskim izborima 2022. glasali u nekom od gradova u Srbiji. Isto su glasali i na referendumu, koji je Srbija organizovala početkom prošle godine za promenu Ustava u oblasti pravosuđa.