Stav ekonomista

Dok vlada govori o ekonomskom razvoju sa nacrtom budžeta za 2024. koji je Skupština Kosova usvojila u načelu, opozicija je ocjenila da ibudžet ne odgovara potrebama građana, prenosi Ekonomija onlajn.

Stručnjaci iz oblasti ekonomije kažu da nisu bitne brojke koje se iznose, koliko način na koji će se sredstva trošiti.

Prema riječima premijera Albina Kurtija, projekat budžeta za 2024. godinu u iznosu od 3,3 milijarde eura uglavnom će se fokusirati na podizanje blagostanja građana, ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Kaže i da su budžetom prioritetno obuhvaćeni bezbjednost, zdravstvo, obrazovanje i vladavina prava.

Dodaje da je jedna trećina budžeta za 2024. planirana za subvencije.

„Od ukupnog iznosa Nacrta budžeta za 2024. godinu, očekuje se da će preko milijardu eura otići na subvencije i transfere, preko 850 miliona eura na kapitalne izdatke, preko 800 miliona eura na plate i naknade i blizu 500 miliona evra na robu i troškove", dodaju.

Opozicioni poslanici su nacrt budžeta za 2024. opisali kao nerazvojni.

Poslanica LDK Hikmete Bajrami, ocjenila je da sa ovakvim planiranjem budžeta ne može biti riječi o ekonomskom razvoju, već o siromašenju građana. Prema njenim riječima, koncentracija budžeta na subvencije uzrokuje stagnaciju u svim ostalim oblastima

“Prema pulsu inflacije koji je objavljen prije nekoliko dana, građani sve lošije žive i jedva pokrivaju račune. Brojke govore da se 26.000 građana pridružilo redovima siromašnih, tako da ne možemo govoriti o ekonomskom razvoju”, kaže ona.

Prema riječima bivšeg ministra finansija Hakija Shatrija, prikazana vrijednost nacrta budžeta za 2024. ne garantuje razvojni napredak.

„Prema ovim podacima, građani u kupovini troše znatno više nego prošle godine, u budžetu nema pomaka, imamo prenos iz godine u godinu“, kaže Shatri.

Profesor ekonomije Muhamet Sadiku kaže da je od budžeta važniji način kako će se ta sredstva trošiti,

“Ono što je u ovom trenutku važno jeste da pored apsolutnih iznosa koji nam se predlažu jeste kako će se upravljati ovim budžetom, jer ponekad brojke nisu dovoljne ako je to praćeno lošim upravljanjem“, kaže on.

Stručnjaci iz oblasti ekonomije ocenili su da povećanje budžeta od 100 miliona eura nije realno povećanje, na osnovu visoke inflacije sa kojom se Kosovo suočava.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online