Novi pristup sprovođenja

Novi plan EU za Kosovo je novi pristup sprovođenja osnovnog sporazuma postignutog u Briselu i Aneksa iz Ohrida, smatra analitičar Gëzim Baxhaku i dodaje da bi lideri Kosova i Srbije trebalo da pokažu spremnost da se u ovom procesu krene napred.

"Biće teško da se to dogodi, a razlog je taj što ni jednom ni drugom ne odgovara dalje kretanje napred. Govorim u svoje lično ime o ličnostima, ne o Srbiji i Kosovu. Citiraću jednog Albanca, profesora u Engleskoj, koji kaže: "Najveća kazna za Vučića je, ne da mu se uvedu mjere, već  da bude natjeran da implementira agendu koja je utvrđena u Ohridu, s druge strane naš premijer je pokazao da nije zaiteresovan da se ide na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, iako taj dokument niko, sem zvaničnika, nije video. Prema predsjedniku Skupštine Kosova, riječ je o Nacrtu statuata, da se radi o dokumentu koji je sasvim u skladu sa Ustavom Kosova i time je izbijena iz ruke premijeru Kurtiju mogućnost da se žali da sada taj prijedlog nije u skladu sa Ustavom Kosova, što je do sada uglanom bila primjedba koju je realno imao”, napominje Baxhaku.

To što se predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak prilikom posljednje posjete Kosovu  nije sastao sa premijerom Kurtijem dovoljno govori o problemu  u kojem se našao i sam proces dijaloga.

"U ovom trenutku je na stolu neka verzija statuta, kojem smo videli samo prvu stranu i koju su pojedini mediji objavili. To je zatvoreni dokument, čak i predstavnici pojedinih opozicionih partija nisu dobili taj dokumet, vjerovatno je to neka radna verzija, o kojoj se pregovara i u Beogradu i u Prištini", kaže Mijačić.  

Mijačić dodaje da EU insistira da se u skorije vrijeme sprovede ono što je dogovoreno, a razlog za, navodi, izborni proces u EP.

"I negdje se evropskoj administraciji žuri da sve to što su dogovorili Kurti I Vučić, prošle godine u februaru i martu, kod premijeraa Kurtija mi vidimo kako je godinama odbijao razgovore vezano za formiranje zajednice. Sada je status na stolu, pritisak je takođe značajan”, navodi Mijačić.

Naredni sastanak u Briselu delagacija Kosova i Srbije i njihovih glavnih pregovarača Besnika Bislimija i Petra Petkovića održaće se 16. novembra u Briselu, potvrđeno je iz EU.