Većinom glasova

Pokret Samoopredjeljenje premijera Albina Kurtija primljeno je juče u Partiju evropskih socijalista (PES) na Kongresu te stranke koji je održan u španskom gradu Malagi, saopštila je ova stranka na svojoj Facebook stranici.

Kurti je na Kongres otputovao pravo iz Pariza nakon što ga je u Jelisejskoj palati primio predsjednik Francuske Emmanuel Macron. Pokret Samoopredjeljenje primljen je većinom glasova delegata.

Poslije uvodne riječi predsjednika PES-a i bivšeg premijera Švedske, Stefana Levena o izazovima Evrope, Kurti se obratio delegatima partija članica ističući opšti napredak Kosova, ali i teško vrijeme koje Evropa doživljava.

"Članstvo Pokreta u ovoj organizaciji je još jedan napredak u međupartijskim i međunarodnim odnosima, koji će nam pomoći u realizaciji ciljeva i progresivnog programa. Članstvo je došlo kao rezultat vrijednog rada tokom godina, dosljednosti socijaldemokratskih principa kao organizacije i primjera socijaldemokratskog vođstva u vladi“, poručio je predsjednik vlade Kosova.

PES je najveća politička snaga ljevice u Evropskoj uniji, koja je zastupljena i u Evropskom parlamentu sa grupom „Socijalisti i demokrate“ (S&D).

Izvor: Kosovo Online