Mladi

Broj korisnika droga na Kosovu je u posljednjih šest mjeseci duplo povećan u poređenju sa istim periodom prošle godine, a korisnici su sve mlađe osobe. Među drogama koje su najzastupljenije je kokain, prenosi Teve1.

Do juna ove godine na Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Kosova liječeno je oko 89 zavisnika.

Prema podacima centra "Lavirint", postoji preko 40.000 korisnika droga, među kojima dominiraju muškarci i mlade osobe.

Ministarstvo unutrašnjih poslova kaže da je u toku finalizacija nove Državne strategije za borbu protiv narkotika 2023-2028.

Direktor Psihijatrijske klinike Faton Kutllovci kaže da je ove godine zabilježen porast svih psihičkih poremećaja, a da se na odjeljenju bolesti zavisnosti obavlja samo detoksikacija.

"U 2023. godini je zabilježeno povećanje svih psihičkih poremećaja, u prvih šest mjeseci bilo je 89 osoba, što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine. Na Klinici za psihijatriju vršimo samo detoksikaciju na odeljenju bolesti zavisnosti, nemamo protokole i mogućnosti liječenja zbog nedostatka prostora. Najpogođeniji uzrasti su prošle godine bili mladi od 13-18 godina, sada se granica pomerila, pa je to od 10 do 18 godina”, rekao je Kutllovci.

Kutllovci kaže da je uočen porast broja žena koje koriste razne droge. Dodaje da Klinici za psihijatriju nedostaje dva psihijatra koji bi radili u Hitnoj psihijatriji, a ističe da postoji i potreba za povećanjem broja medicinskih sestara.

Direktor Specijalizovanog psihijatrijskog centra "Lavirint" Safet Blakaj kaže da ima oko 40.000 korisnika droga, dodajući da je oko 10.000 problematičnih.

"Mislimo da ima oko 40.000 korisnika droga. Oko 10.000 su problematični. Problematični su zavisnici, i fizički i psihički. Do sada je u našoj bazi podataka registrovano manje od 2.700 ljudi. Na Kosovu se najviše koristi marihuana, a zatim kokain. U posljednje tri godine značajno se povećao broj korisnika kokaina”, rekao je Blakaj.

Blakaj ističe da je kokain najskuplja droga, gram se kreće do 80 eura, heroin oko 35 eura po gramu, dok su ostale droge jeftinije.

On je naglasio da je nova strategija sveobuhvatnog nacionalnog programa za prevenciju upotrebe droga veoma neophodna.

S tim u vezi, iz Ministarstva unutrašnjih poslova poručuju da je na pragu finalizacija nove Državne strategije za borbu protiv narkotika 2023-2028.

Iz MUP-a najavljuju da će ova strategija biti standardizovana sa strategijom Evropske unije (EU), prilagođavajući se potrebama Kosova.