Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Adnan Rustemi rekao je da Kosovo neće osnovati Zajednicu srpskih opština bez defakto priznanja od strane Srbije, prenosi Koha.

Rustemi ističe da u slučaju da dođe do potpisivanja sporazuma, da će nacrt statuta ZSO svakako biti poslat na ocjenu ustavnosti.

„Novi plan implementacije ima za cilj da prati sprovođenje osnovnog sporazuma iz Brisela na sveobuhvatniji i potpuniji način. Naravno, tu je i nacrt člana 7. o samoupravljanju srpske zajednice. Kurti je na sastanku u Briselu bio spreman da potpiše sva tri sporazuma. Briselski osnovni sporazum, Ohridski aneks i novi plan euro-američke petorke zajedno sa nacrtom člana 7. Nacrt se, kako je rečeno, zasniva na Ustavu Kosova, presudi Ustavnog suda, stavu Cholleta i Escobara o tome šta Zajednica može, a šta ne može da bude, kao i na pismu gospođe Mogherini, što znači da ovaj mehanizam ne može da ima izvršna ovašćenja i ne može biti treći nivo vlasti“, rekao je Rustemi.

Prema njegovim ruhečima, za Kosovo će biti neprihvatljivo da se ZSO tretira samo kao posebna tačka i da ne postoji jasan plan za punu primhenu sporazuma iz Brisela i Ohridskog sporazuma.

„Imajte na umu da nije moguće razgovarati samo o sedmoj tački, a da ne budete sigurni da su ispunjene prva, druga i treća tačka, koje su od posebnog značaja za Kosovo i koje znače defakto priznanje“, rekao je Rustemi.

On je optužio Srbiju za destruktivan pristup dijalogu i raspisivanje vanrednih izbora u vruheme, kako je rekao, pojačanih međunarodnih napora za normalizaciju odnosa.

Rustemi takođe traži da se da se kazni Srbija zbog događaja u Banjskoj.

„Eventualno nekažnjavanje Srbije za akt agresije je svojevrsni signal koji Srbija može da zloupotrebi, da mogu da se ponove ovakva i još ozbiljnija dhela. Dakle, Srbiju treba sankcionisati, a Milana Radoičića i terorističku grupu dovesti na suđenje na Kosovo“, kazao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore