Poslanik VV-a

Poslanik Samoopredjeljenja Enver Dugolli izjavio je da Zajednica srpskih opština nema veze sa Srbijom i da je to unutrašnje pitanje Kosova.

"Zajednica nema veze sa Srbijom jer je to unutrašnje pitanje Kosova. Od početka procesa bilo je nejasnoća", kazao je Dugolli.

On je rekao da "EU nema šta da razgovara sa Srbijom" u vezi sa kosovskim crvenim linijama za Zajednicu srpskih opština i navodi da razgovorom o ZSO, EU pokušava da namami Srbiju da primeni sporazum.

Kako dodaje, EU ima i šargarepu i štap, ali do sada se Srbiji nudi samo šargarepa, a ne i štap i dodaje da zbog toga još nema nikakve kazne za Srbiju zbog onoga što se dogodilo 24. septembra u Banjskoj.

Opozicija kritikuje Vladu za nejasnoće u procesu dijaloga, a poslanik Demokratske partije Kosova Hajdar Beqa ocjenjuje da se premijer Albin Kurti predao zahtjevima međunarodnog faktora i da radi populističke akcije.

"Kosovo bi trebalo da ima crvenu liniju u ustavu zemlje. Svaki sporazum kojim se krši ustavni duh je neprihvatljiv", kaže Beqa.

Analitičarka Arta Tahiri ocjenjuje da EU mora da poštuje crvene linije Kosova za sporazum koji je podrazumeva uspostavljanje Zajednice.

Prema njenim riječima, Kosovo je nedavno promjenilo pristup procesu dijaloga na osnovu svojih zahtjeva koji su od vitalnog značaja za postizanje normalizacije odnosa koju traži EU.

"Crvena linija za Kosovo je da nema Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima", kazala je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online