Politički analitičar

Nakon posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen Kosovu i Srbiji i poruka koje je poslala, jasno je da se povećava diplomatski pritisak na obe strane, rekao je za Kosovo onlajn politički analitičar Leart Hoxha, navodeći da je defakto priznanje ono što Kosovo želi da čuje i da je jasno da to znači sprovođenje sporazuma iz Brisela i njegovog aneksa iz Ohrida, dok na de jure priznanju, tvrdi, ne insistiraju čak ni SAD.

Hoxha je mišljenja da je svima jasno da su sastanci u Briselu propali, ali da to što nijedna strana nije odbila predlog znači da nije više samo Brisel taj koji vrši pritisak na Kosovo i Srbiju, već da to čine direktno Berlin, Pariz i Rim.

„Ako se Srbija i Kosovo ne ponašaju oprezno i odgovorno, to će ih koštati i u direktnim relacijama sa Parizom, Berlinom i Rimom, a to će ih koštati mnogo više nego u slučaju Brisela sa procesom evropskih integracija koji je u većini vremena prilično apstraktan“, rekao je Hoxha.

On smatra da su poruke Von der Leyen bile očekivane.

„Ovoga puta diplomatski pritisak je mnogo jači. Obe strane su prilično odgovorne i nisu bile u stanju da odbiju to što im je nuđeno od strane emisara i to što im je nuđeno prošle nedelje na direktnim sastancima, tako da, mislim da će taj pritisak da se nastavi, da se konkretizuje i možda ćemo tokom novembra imati nešto konkretnije“, rekao je Hoxha.

Ursula von der Leyen rekla je u Prištini da od Srbije očekuje defakto priznanje, što je pojasnila tokom posjete Beogradu, istakavši da to znači sprovođenje Ohridskog sporazuma.

„Defakto priznanje je to što Kosovo želi da čuje, ali je to sve u stvari unutar sporazuma iz Brisela i Ohridskog aneksa, znači, ako se kaže da će obe strane da se ponašaju na osnovu onoga što se predviđa u Povelji Ujedinjenih nacija, ako će sve konflikte i neslaganja da rješavaju mirovnim putem.., to u principu znači defakto priznanje. To što je de jure priznanje, to ne zahtjevaju čak ni Amerikanci, ali ako se sporazum iz Brisela i Ohridski aneks sprovedu kako treba, to jeste defakto priznanje. To Kosovo želi da čuje kao takvo i to će da olakša svima da Kosovo radi na Zajednici opština sa srpskom većinom koju će, ja očekujem, Kosovo pokušati da upakuje kao `samouređenje` ili `samoupravljanje` srpske zajednice ovdje, ali to je u principu ZSO i to je potpisano prije deset godina“, pojašnjava Hoxha.

Izvor: Kosovo Online