Transparentnost!

Predstavnici opozicionih partija zatražili su od premijera Albina Kurtija transparentnost po pitanju sadržaja nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je uvršten u novi evropski plan, koji je zapadna petorka dostavila Kosovu i Srbiji, prenosi Koha.

Predsjednik Demokratskog saveza Lumir Abdixhiku pozvao je premijera da nacrt predstavi poslanicima.

"Poenta je da razumemo ono što je trebalo da razumemo prije decenije. Da međunarodne obaveze nemaju alternativu. Da se populističke razlike samo pogoršavaju. Da se ZSO nije mogla izbeći kao obaveza. Samo što smo gubili vreme, prilike, završili tamo gdje smo bili na početku. Ovog puta bez priznanja, bez konačnog dogovora, punog dijaloga koji je u toku, i prije svega, bez ikakvog objašnjenja za narod, šta je Kosovo prihvatilo u odnosu na Srbiju", napisao je Abdixhiku.

Zato je pozvao institucije da javno prihvaćeni nacrt otkriju građanima.

Potpredsjednica Demokratske stranke Vlora Çitaku takođe je uputila kritike na račun netransparentnosti vlade.

"Ponovo ćemo pričati o izgubljenim godinama i neiskorišćenim prilikama od otrova koji je izbljuvao Kurtijev populizam i oportunizam. Sada Albine, malo transparentnosti oko sporazuma i nacrta Zajednice. Ne krij se“, poručila mu je Çitaku.

I predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj smatra da je Kurtijev dogovor o nacrtu veliko, ali zakasnelo dostignuće za Kosovo.

"Ono što se desilo u četvrtak je da su Kurti i Kosovo sa Amerikom i Evropljanima sproveli ono što je Kosovo dogovorilo... Nemojte se baviti Srbijom, samo se bavite Amerikancima i otvorite ugovor u NATO. Tako da nas interesuje ovaj ugovor za NATO“, rekao je Haradinaj.

On je dodao da, iako nije video nacrt, smatra da se radi o Zajednici u okviru Ustava i zakona Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore