Vraćanje u normalu

Pitanje vozila sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija, a koja kruže putevima na sjeveru Kosova, i dalje ostaje izazov za Policiju Kosova.

Veton Elshani, zamenik komandira Regionalne direkcije KP za Sever, kazao je za KosovaPress da je policija primila na stotine zahtjeva Srba sa Severa da registruju svoja vozila na registarske tablice RKS.

Prema njegovim riječima, mnogi građani sa sjevera takođe su izrazili interesovanje za prevod ranije izdatih vozačkih dozvola sa starih sistema na kosovske.

On je naglasio da su ovi zahtjevi građana upućeni Ministarstvu unutrašnjih poslova i da čekaju odluku Vlade.

Elshani je istakao da se život na sjeveru postepeno vraća u normalu, a Srbiju je naveo kao glavni destabilizujući faktor na ovom dijelu teritorije.

"Za nas i dalje predstavljaju brigu KM, GL, PR registarske tablice koje moraju biti registrovane u RKS. Dobili smo na stotine zahtjeva građana na ulicama sjevera Kosova kada će biti taj rok. Obratili smo se zahtjevom Ministarstvu unutrašnjih poslova i vjerujemo da će odlukom vlade zahtjev građana sjevera Kosova biti pozitivno rješen. Imamo i problem vozačkih dozvola, njihovog prevoda, koje su ranije izdavali drugi sistemi. Vjerujemo da se život vraća u normalu. Međutim, znamo da je ovdje zemlja koja drži situaciju pod tenzijom, ili koja može da destabilizuje situaciju uopšte, Srbija. Tako da smatramo da je problem sa susjednom državom u vezi sa ovim stvarima. Ipak, mi radimo svoj posao koliko možemo’, rekao je Elshani.

Inače, odluka Vlade Kosova o preregistraciji vozila koja su registrovana na registarske tablice izdate od Srbije, stupila je na snagu novembra prošle godine.

Ovoj odluci su se usprotivili lokalni Srbi koji su podizali barikade i stvarali krize i tenzije, što je dovelo i do izlaska Srba iz kosovskih institucija.

Rok Vlade Kosova dat za preregistraciju srpskih tablica na RKS istekao je u aprilu ove godine, ali vozila sa takvim tablicama i dalje saobraćaju putevima na sjeveru.

Procijenjuje se da na sjeveru Kosova kruži preko devet hiljada registarskih tablica sa akronimima gradova na Kosovu, kao što su KM, PR, PE, PZ, UR i ostalo, i za koje se ne izriču kazne.